Linkovi

Podgorica: Crnogorska skupština završila raspravu o radu KHOV-a


Skupština Crne Gore završila je danas raspravu o izvještaj o radu Komisije za hartije od vrijednosti i stanju na tržištu kapitala u prošloj godini, uz brojne primjedbe opozicije na funkcionisanje tog regulatornog tijela i angažman njegovog predsjednika Zorana Đikanovića.

Pokret za promjene najavio je da neće podržati izvještaje KHOV jer, kako tvrde, oni ne nude stručne i kvalitetne pokazatelje o tržištu hartija od vrijednosti koje u Crnoj Gori funkcioniše kao hazardno.

PzP je odbacio tezu iz izvještaja da je na crnogorskom tržištu kapitala zaradio svaki vlasnik akcija, jer tvrdi da je to posljedica obezvrijeđenosti kapitala na početku trgovine, što je, kako dodaju, omogućilo velikim igračima da dođu do kontrolnih paketa akcija u kompanijama.

’’Kad PzP bude vlast moraćemo da sprovedemo određene istrage zašto niste reagovali, kad je trebalo’’, najavio je poslanik Nebojša Medojević, podsjećajući da u ovoj oblasti krivična odgovornost ne zastarijeva.

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragiša Pešić smatra da je KHOV napravila niz propusta u radu u kojima ima i indicija krivičnog djela i tvrdi da je ’’masovna vaučerska privatizacija bila masovna prevara i masovna pljačka građana Crne Gore’’.

Nakon oštrih diskusija nekih poslanika, predsjednik Komisije Zoran Đikanović je Medojeviću i poslaniku Demokratske srpske stranke Ranku Kadiću poručio da će na sudu imati priliku da dokažu da li je on dio organizovanog kriminala u Crnoj Gori, ukoliko se odreknu poslaničkog imuniteta.

Đikanović je poslanicima odgovorio na pitanje o svom angažmanu na privatnom Univerzitetu čiji je osnivač predsjednik DPS Milo Đukanović. Đikanović, kako je rekao, predaje na najboljem privatnom fakultetu u Crnoj Gori predmet Tržište kapitala koji je izabralo 107 studenata.

XS
SM
MD
LG