Linkovi

Izveštaj službi Sjedinjenih Američkih Država o Iranu u skladu sa nalazima IAEA


Izveštaj obaveštajnih službi SAD u kojem se tvrdi da je Iran obustavio razvoj nuklearnog oružja 2003, u skladu je s nalazima Medjunarodne atomske agencije i trebalo bi da pomogne u rešavanju krize sa Iranom, saopštila je danas ta agencija.

"Iako Iran još uvek mora da razjasni neke važne aspekte prošlih i sadašnjih nuklearnih aktivnosti, agencija nema nikakvih konkretnih dokaza o programurazvoja nuklearnog oružja niti o neprijavljenim nuklearnim postrojenjima u Iranu", rekao je direktor IAEA Mohamed El Baradej.

On je naveo da je "s velikim interesovanjem" razmotrio juče objavljenu procenu zajednice američkih obaveštajnih službi SAD, koji je u oštrom kontrastu s obaveštajnim izveštajem od pre dve godine.

U poslednjem izveštaju NIE, koji protivreči tvrdnjama administracije predsednika SAD Džordža Buša da Teheran radi na razvoju nuklearne bombe, zaključuje se da te službe "ne znaju da li Iran trenutno namerava da razvije nuklearno oružje".

U novoj proceni se navodi i da Iran i dalje radi na razvijanju tehničkih mogućnosti koje bi se mogle iskoristiti za pravljenje nuklearne bombe, kao i da će Teheran verovatno biti u mogućnosti da proizvede potreban obogaćen uranijum za nuklearno oružje u periodu izmedju 2010. i 2015. godine. Ovaj dokument mogao bi da podrije napore SAD da ubedi ostale svetske sile da pristanu na treći paket sankcija Iranu zbog prkošenja zahtevima da obustavi program obogaćivanja uranijuma.

XS
SM
MD
LG