Linkovi

Berlin: Parlamentarni izbori nisu bili u skladu sa demokratskim principima


Predsatvnici nemačke vlade i političari različitih u Bundestagu zastupljenih stranaka ocenili su danas da parlamentarni izbori u Rusiji nisu bili u skladu sa demokratskim principima.

„Mereno našim merilima i standardima, to ni na koji način nisu bili demokratski izbori“, rekao je danas zamenik portparola nemačke vlade Tomas Šteg.

Navodeći da su „ograničavanja rada opozicionih stranaka i boraca za grdjanska prava već pre izbora bili povod za brigu“, Šteg je rekao da sada „sve optužbe i žalbe moraju da budu razjašnjene“.

Istovremeno je podsetio da je savezna kancelarka Angela Merkel već juče rekla da se „nemačke prilike ne mogu u odnosu jedan prema jedan prenositi na Rusiju“. „Rusija nije bila demokratija i nije demokratija“, rekao je predstavnik savezne vlade.

I niz drugih političara danas je ponovilo slične ocene, ali su istovremeno istakli da Rusija i posle glasanja ostaje značajan partner.

Predsednik Evropskog parlamenta, nemački konzervativni političar Hans-Gert Petering rekao je da Rusija ima „veoma, veoma jake autoritarne crte“, ali i dodao da „Evropska unija (EU) želi da sa Rusijom postigne dogovor o novom ugovoru o partnerstvu“.

Spoljnopolitički stručnjak Socijaldemokratske partije Nemačke koja u Berlinu vlada zajedno sa konzervativcima, Gert Vajskirhen ocenio je da „parlamentarni izbori u Rusiji pokazuju ogromnu popularnost Vladimira Putina koji ih je pretvorio u plebiscit za samog sebe“, ocenio je Vajskirhen.

Zamenik frakcije opozicionih Liberala Verner Hojer zaključio je da „Rusija ne spada u zajednicu slobodnih demokratskih država prema našim zamislima“ ali i podsetio da se „problemi ovog sveta mogu rešavati samo zajedno sa Rusijom koja je stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“.

XS
SM
MD
LG