Linkovi

Beograd: Članovi "trojke" Kontakt grupe različito o daljem toku procesa


Članovi "trojke" Kontakt grupe rekli su danas u Beogradu da će izveštaj koji će predstaviti 10. decembra u UN sadržati predloge Beograda i Prištine iznete tokom pregovora i da će sa time okončati njihov mandat, ali su izneli različite ideje o tome kako će se proces resavanja statusa Kosova dalje odvijati.

Predstavnik SAD u trojci Frenk Vizner je na konferenciji za novinare rekao da je, posle predaje izveštaja, na "vladama da preuzmu dalje" pitanje statusa Kosova, dok je predstavnik Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko rekao da odluku o pitanju statusa Kosova treba da donese Savet bezbednosti UN.

Na konferenciji za novinare nakon sastanak sa najvišim zvaničnicima Srbije, predstavnik EU u trojci Volfgang Išinger je rekao da po isteku mandata trojke postoji mogućnost da se razgovori o statusu Kosova nastave u nekim drugim "forumima".

Članovi "trojke" su rekli da će u izveštaju biti pohvaljeno aktivno učešće Beograda i Prištine u pregovorima i predstavljeni svi predlozi koje su dve strane iznele u 120 dana pregovora. U izveštaju će biti navedeno da Beograd i Priština nisu mogli da postignu sporazumno rešenje.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić i šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić ocenili su danas da će izveštaj "trojke" Kontakt grupe za Kosovo biti veoma važan i od velikog značaja, ali da će predstavljati samo jednu fazu u pregovorima.

Ministri su, na konferenciju za novinare u Beogradu posle sastanka "trojke" sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom, predsednikom Borisom Tadićem i članovima pregovaračkog tima za Kosovo, izrazili uverenje da će se dijalog sa Albancima nastaviti i posle 10. decembra.

"Trojka je došla da predstavi elemente svog izveštaja", rekao je Samardžić i dodao da su danas samo usmeno obavešteni o strukturi izveštaja, odnosno da nije bilo "nikakvog papira".

On je dodao da ne treba očekivati da će izveštaj sadržati preporuke i vrednosne sudove, već samo konkretne činjenice, što je za srpsku stranu od velike važnosti. Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao je da se podnošenjem izveštaja završava važan period u pregovorima i izrazio uverenje da to neće biti i poslednji.

"Sledeće polje gde će se nastaviti široka debata je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Trazili smo od trojke da i oni učestvuju u debati 19. decembra u UN", kazao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije najavio je da sutra putuje u Njujork gde će razgovarati s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i članicama Saveta bezbednosti UN.

XS
SM
MD
LG