Linkovi

Fair Indigo se nada da će proširiti svoje aktivnosti i na druge zemlje


Fair Indigo ima širok asortiman proizvoda – od džempera, farmerki i majica do ručno pravljenog nakita, koju prave visoko kvalifikovane zanatlije iz zemalja u razvoju. Ideja da se za proizvodnju koristi strana radna snaga nije kako bi se smanjila cena robe, već da bi se podigao kvalitet života lokalnog stanovništva.

Za kompaniju Fair Indigo rade vešte zanatlije u zemljama koje su na hiljade kilometara udaljene od mušterija koje kupuju njihove proizvode. Odeća i nakit stižu iz Perua, Urugvaja, Kostarike, a postoje fabrike i u Kini, jedna u Makau i jedna u Indiji.

Robert Benke je potpredsednik kompanije koja je počela sa radom u decembru prošle godine.

«Nudimo proizvode opuštenijeg stila. Nudimo nakit, sapune i potrepštine za banje, šalove, kape i nekoliko vrsta rukavica. Ove jeseni planiramo da proširimo asortiman i da ponudimo više artikala za domaćinstvo.»

Benke objašnjava da iako proizvodi koje dizajnira Fair Indigo, prave razne grupe u više zemalja, svaki artikal koji se prodaje preko interneta ili u prodavnici u Medisonu u državi Viskonsin, mora da bude visokog kvaliteta.

«Za kompaniju kao što je Fair Indigo koja prodaje stvari putem kataloga i interneta gde kupci vide samo fotografije proizvoda i očekuju da oni tako izgledaju i u stvarnosti, vrlo je bitno da postignemo takav nivo kojim će se očekivanje naših mušterija ispuniti.»

Svaki proizvod kompanije Fair Indigo ima zasebnu priču. Npr. kolekciju nakita za ovu jesen su napravili nepokretne zanatlije iz Perua koji su imali ogromnih poteškoća da pronađu tržište za svoje proizvode.

«U Peruu je inače jako teška situacija za nepokretne s obzirom da ne mogu da nađu zaposlenje. Oni obično završe na ulici u pokušaju da turistima prodaju ono što naprave, a neki žive u prihvatilištima od socijalne pomoći. Ova grupa zanatlija koju smo pronašli imala je sreće jer joj je nekoliko bivših vlasnika lanaca prodavnica pomoglo tako što su ih okupili, nabavili im opremu, poslali ih na obuku i smestili u odgovarajuće objekte. Ta grupa od oko 30 nepokretnih zanatlija radi za Fair Indigo i ovo će biti prvi put da se njihov nakit prodaje izvan Perua.»

Džuli Krbek, menadžer radnje u Medisonu, kaže da se mušterijama dopadaju ideje da se priče o poreklu odeće štampaju na etiketama, i portreti zanatlija stavljaju na zidove prodavnice.

Ona dodaje da je glavni princip kompanije Fair Indigo da odeća koju proizvodi lepo izgleda, i da oni koji je prave dobijaju plate od kojih mogu normalno da žive. Fer razmena, kaže Krbek, pomaže i zajednicama u kojima zanatlije žive.

«Deset odsto od prihoda odlazi lokalnoj zajednici gde su locirane naše fabrike. Tim novcem želimo da podržimo obrazovanje lokalnog stanovništva, jer smatramo da je obrazovanje ono što će im najviše pomoći,» kaže Krbek.

Kompanija Fair Indigo se posle prve godišnjice, nada da će proširiti svoje aktivnosti i na druge zemlje koje će imati beneficije od te poslovne saradnje.

XS
SM
MD
LG