Linkovi

Predizborna kampanja u Sjedinjenim Državama sve više se zahuktava


Pretendenti za kandidate Republikanske i Demokratske stranke, na američkim predsedničkim izborima, sve oštrije se međusobno kritikuju kako se približava prvi test, koji će biti sproveden već početkom iduće godine.

Proces izbora kandidata dve stranke započeće 3. januara, u Ajovi. Među demokratama najvažnija bitka vodi se između senatorke Hilari Klinton, sentora Baraka Obame i bivšeg senatora Džona Edvardsa, koji se sve češće i oštrije kritikuju međusobno. Evo šta je rekao Edvards, na jednom predizbornom skupu u Nju Hempširu, gde će se primarni izbori održati samo pet dana posle onih u Ajovi:

”Naravno da sam spreman na konfrontacije i ne stidim se toga. Potreban nam je borac u Beloj kući.“

Hilari Klinton je izrazila sličnu spremnost.

”Kada vas napadaju tako često kao što neki od mojih protivnika napadaju mene, ne možete to da progutate. Morate da uzvratite.“

Hilari Klinton vodi u anketama među pristalicama Demokratske stranke, ali je u najnovijoj anketi, sprovedenoj u Ajovi, Obama izbio na čelo, dok su u državama koje slede, kao što su Nju Hempšir i Južna Karolina, rezultati vrlo tesni. Na republikanskoj strani bitka je takođe žestoka. Bivši gradonačelnik Njujorka, Rudi Đulijani, predvodi u kampanjama na nivou zemlje, ali bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni, dobro se kotira u Ajovi i Nju Hempširu. Njihove međusobne kritike sve su oštrije, pa je tako Romni nedavno napao Đulijanijeve ekonomske rezultate u Njujorku.

”Kada je otišao za sobom je ostavio budžetski deficit dvostruko veći od onog koji je zatekao.“

Đulijani je odmah uzvratio, kritikujući Romnijeve rezultate u suzbijanju zločina u Masačusetsu.

”U svim oblastima u kojima napada druge, njegovi rezultati bili su obično znatno lošiji.“

Međusobne kritike Đulijanija i Romnija mogle bi da otvore šansu drugim republikanskim pretendentima, u državama u kojima se izbori održavaju početkom godine. Među njima su, senator iz Arizone, Džon MekKejn, bivši guverner Arkanzasa, Majk Hakabi, i bivši senator iz Tenesija, Fred Tompson. Politički analitičar na Univerzitetu države Virdžinije, Lari Sabato, kaže da se republikanski pretendenti slažu jedino u želji da po svaku cenu spreče izbor Hilari Klinton.

”Većini republikanaca je muka već i od same pomisli na to da bi Hilari Klinton mogla da postane predsednica. Zbog toga su spremni da podrže i neke liberalnije ideje Rudija Đulijanija, ako je to neophodno da Hilari Klinton pretrpi poraz.“

Usijana politička atmosfera uoči preliminarnih izbora u Ajovi i Nju Hempširu dostići će vrhunac 5. februara, kada će primarni izbori i stranački skupovi biti održani u više od 20 američkih država.

XS
SM
MD
LG