Linkovi

Milorad Dodik: Očuvati mir u Republici Srpskoj bez obzira na Kosovo


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska odlučna da osigura unutrašnju stabilnost i mir bez obzira na razvoj situacije u vezi sa rešenjem statusa srpske pokrajine Kosovo.

"Mi moramo biti okrenuti samo Republici Srpskoj, njenoj stabilnosti i održivosti. Nama je najvažniji naš položaj i značaj u okviru BiH i jačanje naše uloge u tome", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Premijer Republike Srpske naveo je da niko ne može sprečiti javnost u Republici Srpskoj da ima svoje mišljenje o rešenju statusa Kosova, dodajući da će medju gradjanima Republike Srpske verovatno biti različitih stavova u vezi sa pitanjem Kosova, ali da "nije njegovo da se bavi time".

Dodik smatra da bi unulateralno proglašenje nezavisnosti Kosova značajno uticalo na javno mnjenje u regionu, kao i da bi imalo i uticaja i na javnost u Republici Srpskoj.

"To je krizno područje u regionu i Republika Srpska shvata svoju ulogu i mogućnosti u vezi s tim pitanjem", naglasio je Dodik.

On je poručio da kao predsednik Vlade ima odgovornost da u svim situacijama obezbedi potpunu stabilnost i bezbednost Republike Srpske. Dodik je istakao da je najbolje rešenje za Kosovo postizanje sporazuma izmedju srpske i albanske strane, dok je najopasnije rešenje unilateralno proglašenje nezavisnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG