Linkovi

Predsednik Boris Tadić izjavio da je glavni cilj Srbije politika mira


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je glavni cilj Srbije politika mira i istakao da dok je on njen predsednik, neće biti vođena politika koja će mladost zemlje voditi u nove ratove i neizvesnosti.

Tadić je na Glavnom odboru svoje Demokratske stranke poručio da Srbija neće odustati od suštinske autonomije Kosova i naglasio da je to državna i zajednička politike predsednika države i Vlade. Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova niti bilo kakvu deklaraciju o tom i ako dođe do priznanja nezavisnosti koja nije u skladu sa međunarodnim principima, usprotivićemo se svim pravnim sredstvima, rekao je Tadić. Tadić je istakao da Srbija nema nameru da šalje trupe na Kosovo i ocenio da je posrednička trojka Kontakt grupe korektno vodila pregovore o budućem statusu Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić smatra da na Kosovu ima dovoljno mesta da se zadovolje i državni i nacionalni interesi Srbije i interes kosovskih Albanaca i da je za takvo rešenje neophodno da Savet bezbednosti UN podrži Rezoluciju 1244. Srbija će podržati odluke koje bude doneo Savet bezbednosti, ali neće priznati odluku o uspostavljanju Misije Evropske unije na Kosovu ako bude doneta mimo Ujedinjenih nacija, rekao je Jočić.

A funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović izrazio je očekivanje da će o regionalnoj stabilnosti voditi računa i SAD i EU i dodao da regionalna stabilnost podrazumeva stabilnu situaciju i u Srbiji. Reakcija vlasti u Beogradu na eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova treba da bude unutar granica neagresivnog ponašanja, ocenio je Svilanović.

XS
SM
MD
LG