Linkovi

Kompanija iz Sijetla, Starbaks, po prvi put beleži pad u prodaji


Uprkos velikoj zaradi prodavaca tokom tzv. crnog petka kojim je otvorena praznična sezona kupovine, američka ekonomija je i dalje oslabljenja. Visoke cene benzina, pad vrednosti nekretnina i porast kredita su razlozi zbog kojih su mnogi Amerikanci počeli da štede na ne tako neophodnim stvarima. Između ostalih, tu spada i kafa iz Starbaksa, gde se po prvi put beleži smanjenje broja mušterija.

Šolja kafe koja u Starbaksu košta 4 dolara predstavlja stanje američke ekonomije više nego što to izgleda na prvi pogled. Kompanija iz Sijetla, Starbaks, po prvi put beleži pad u prodaji, i zbog toga će početi da se reklamira, iako su njeni predstavnici tvrdili da im reklama nije potrebna. Konsultant za investicije Patriša Edvards, kaže da smanjena prodaja skupe kafe pokazuje da Amerikanci uopšteno manje troše.

«Starbaks je indikator finansijskog stanja srednje i više klase, a u poslednje vreme je u Starbaksu zabeleženo manje kupaca,» objašnjava Edvards.

Ekonomisti navode da je potrošnja smanjena u svim granama privrede. Usled porasta cena benzina, prosečni Amerikanac ove godine na vožnju troši 39 odsto više u odnosu na prošlu. Cene mlečnih proizvoda su skočile za 40 odsto. Neke robne kuće kao što su JC Penney i Kohl’s, takođe beleže slabu prodaju tokom poslednjeg tromesečja. I uprkos zadovoljavajućem prilivu potrošača na početku praznične sezone, tržni centri ipak navode da je celokupan broj potrošača ipak u opadanju. Bil Martin je jedan od osnivača kompanije Šopertrek koja prati privredna kretanja.

«Prema dosadašnjem iskustvu, ukoliko slaba prodaja nekog proizvoda potraje duže vreme, to se vrlo negativno odražava na ukupnu prodaju,» kaže Martin.

Na žalost ovo nije vest koju prodavci žele da čuju na samom početku praznične sezone.

XS
SM
MD
LG