Linkovi

Sporazum sa Kinom o bezbednosti kineske robe koja se uvozi u SAD


Američki sekretar za zdravlje, Majk Levit, iduće nedelje bi trebalo da potpiše sporazum sa Kinom o bezbednosti kineske robe koja se uvozi u SAD. Ovaj sporazum bi trebalo da postane model za američke ugovore i sa drugim trgovinskim partnerima.

Tokom obilaska jedne luke u Kaliforniji, američki sekretar za zdravlje Majk Levit je zaključio da je krajnje nepraktično da se svakodnevno vrši inspekcija 3 hiljade kamiona koji prenose robu.

«To bi toliko usporilo ekonomiju da potrošači više ne bi mogli da dobiju ono što žele», objašnjava Levit.

Levit smatra da je to razlog što će potpisivanje sporazuma koji će garantovati bezbednost svih proizvoda koji se uvoze u SAD, biti glavna tema razgovora sa kineskim zvaničnicima iduće nedelje. Nedavno povlačenje niza kineskih proizvoda iz prodaje, od hrane do igračaka, skreće pažnju da je neophodno preduzeti dodatne korake kako bi se zaštitili američki potrošači, smatra Levit.

«Moramo biti sigurni u kvalitet proizvoda pre nego što oni dođu do SAD,» kaže on.

Levitova poseta predstavlja poslednju fazu 6-omesečnih razgovora u Sekretarijatu za zdravlje, o planu za uvođenje strožije kontrole kvaliteta uvozne robe – od proizvodnje do sertifikacije. Majk Levit ima jednu poruku za sve zemlje koje žele da posluju sa SAD.

«Ukoliko želite da nastavite da prodajete robu na našem tržištu, vaši proizvodi moraju da budu u skladu sa našim standardima kvaliteta i bezbednosti. Ovo nije poruka samo za Kinu, već za sve zemlje», poručuje Levit.

Procenjuje se da će ove godine blizu milion izvoznika isporučiti SAD robu u vrednosti od 2 biliona dolara. Novim sporazumom bi državne agencije bile u obavezi da povuku iz prodaje nezadovoljavajuće artikle, a imale bi i odobrenje da naplate kazne u vrednosti do 10 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG