Linkovi

Senator Hilari Klinton: SAD treba da priznaju nezavisno Kosovo


Američka senatorka Hilari Klinton izjavila je da će snažno podržati da SAD priznaju nezavisnost Kosova, ako se vlada u Prištini odluči na takav korak.

"Sa Rusijom koja preti vetom u Savetu bezbednosti UN, moramo biti spremni da snažno podržimo volju većine naroda na Kosovu. Ako se vlada u Prištini odluči sa nezavisnot, snažno ću podržati da SAD odmah priznaju tu nezavisnost, i pozvati Eu da uradi isto", navela je senatorka na svom zvaničnom sajtu.

U saopštenju se konstatuje da će dogovor o statusu Kosova unutar trojke SAD-EU-Rusija teško biti postignut s obzirom na trenutnu poziciju Rusije, kao i da Hilari Klinton veruje da dalje odlaganje ne bi bilo preporučljivo.

"Trojka SAD-EU-Rusija, koja traži prihvatljivo rešenje za sve strane za budući status Kosova, podneće 10. decembra izveštaj Ujedinjenim nacijama i svetu. S obzirom na trenutnu poziciju ruske vlade, malo je verovatno da će bilo kakav dogovor biti postignut", navela je Klinton u saopštenju.

Takodje, ona je navela i da je zabrinuta zbog pogoršavanja situacije u Bosni.

"Dvanaest godina posto je Dejtonskim sporazumom okončan rat, kombinacija američke nezainteresovanosti, slabosti Evropske unije, i ruskih i srpskih obstrukcija preti da ugroži stabilnost i budućnost Bosne", navela je Hilari Klinton.

Ona je, na kraju, pozvala američku administraciju da više pažnje posveti tom pitanju kako to ne bi ponovo postalo velika pretnja stabilnosti Evrope, posebno u vreme kada se, kako navela, situacija na Kosovu približava svom istorijskom odlučnom trenutku.

XS
SM
MD
LG