Linkovi

Milorad Dodik očekuje da Brisel prihvati dogovor o reformi policije


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da očekuje da će Evropska komisija prihvatiti usaglašene stavove političkih lidera u BiH o reformi policije kao korak napred ka parafiranju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

Dodik je pozvao sve političke aktere u BiH da ulože dodatne napore kako bi se što hitnije razrešila postojeća kriza u zemlji i dala šana evropskim pitanjima BiH.

"Ako budemo uspešni na ovom prvom pitanju, uveren sam da u Briselu postoji spremnost da se ubrzano radi na rešavanju zajedničkih pitanja", rekao je Dodik posle sastanka sa visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom.

Prema njegovim rečima, najvažnije pitanje za BiH je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer bi to zemlju "trajno uputilo ka evropskim integracijama i relativizovalo mnoga pitanja koja danas predstavljaju problem u BiH". Navodeći da je sa Lajčakom danas imao "relaksirajući razgovor, u kome se prvenstveno razgovaralo o evropskim pitanjima BiH", Dodik je naveo da ga je visoki predstavnik obavestio o najnovijim razgovorima sa predstavnicima EU u Briselu i "dobroj šansi da se razreše određena pitanja važna za put BiH ka evropskim integracijama".

"Naravno, potrebno je da prvo rešimo aktuelnu političku krizu u BiH, da rešimo pitanje poslovnika o radu parlamenta BiH i pitanja u vezi sa funkcionisanjem Saveta ministara BiH", rekao je Dodik.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je da je "povratak BiH na evropski put i nastavak tog puta najbolji odgovor na sve probleme sa kojima se ta zemlja danas suočava".

Navodeći da nakon povratka iz Brisela sve političke lidere u BiH želi direktno da informiše o svojim razgovorima sa zvaničnicima Evropske komisije u Briselu, Lajčak je rekao da je Brisel pozdravio Mostarsku deklaraciju i prošlonedeljni dogovor političkih lidera u Sarajevu o reformi policije, navodeći da to predstavlja novi korak ka parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prema njegovim rečima, pre svega je potrebno rešiti postojeću političku krizu u BiH, zbog čega nastavlja svoje razgovore sa vodećim liderima u BiH.

"Imamo prostor i priliku ne samo da se preavaziđe trenutna politička kriza, već da se ide dalje evropskim putem. Sve je u rukama političkih lidera u BiH", naveo je Lajčak i dodao da je za rešenje postojeće krize potrebna dobra volja i kompromis.

XS
SM
MD
LG