Linkovi

Franc Jung: I posle 10. decembra KFOR će imati ključnu ulogu na Kosovu


Nemački ministar odbrane Franc Jozef Jung izjavio je da će i posle 10. decembra, nezavisno od toga kakva će biti odluka o budućem statusu Kosova, Kfor imati ključnu ulogu u očuvanju bezbednosti.

U intervjuu za list "Rajnski merkur", Jung je izrazio nadu da je još moguće da se postigne rešenje za Kosovo, ali je istovremeno naveo da su već preduzete mere koje imaj za cilj da se spreče sukobi ili neredi na Kosovu.

"Mi smo u NATO odlučili da ćemo nastaviti angažman na Kosovu. Nemačka je već uputila dodatni rezervni bataljon sa 500 vojnika na Kosovo koji će se brinuti o stabilnosti i posle 10. decembra", naglasio je ministar.

U sastavu Kfora nalazi se oko 2.500 pripadnika nemačkih oružanih snaga. Jung nije želeo da se upušta u špekulacije o tome šta će se dogoditi ukoliko kosovski Albanci proglase nezavisnost Kosova, ali je istakao da je od "odlučujuće važnosti da NATO i Evropska unija imaju jedinstvene pozicije".

"Nezavisno od odluke o statusu Kosova, vojno i međunarodno prisustvo međunarodne zajednice na Kosovu ostaje nezamenljivo. Kfor će pri tome i dalje imati ključnu ulogu", rekao je Jung.

Na pitanje da li očekuje da će, ako Kosovo proglasi nezavisnost, doći do napetosti u odnosima sa Moskvom, ministar je odgovorio da ne očekuje takav razvoj događaja.

"I u interesu Rusije je da se ne vratimo ponovo u vreme krvavih ratova na Balkanu. Ne treba zaboraviti da je Moskva tada doprinela da se rat na Balkanu završi", podsetio je Jung.

Važnost nastavka vojnog prisustva međunarodne zajednice na Kosovu posle 10. decembra istakla je juče u govoru u Bundestagu i savezna kancelarka Angela Merkel.

"EU ima u vezi sa stabilnošću na Zapadnom Balkanu posebne dužnosti. Oči međunarodne zajednice su, kada je po toj temi reč, uperene u nas", navela je kancelarka.

Naglasila je da će i Nemačka morati da razmotri činjenicu da je i dalje potreban angažman Bundesvera unutar NATO-a na Kosovu.

"Mi ćemo stalno iznova proveravati za taj angažman nužne pravne osnove, za slučaj da pregovarački proces ne bude onako uspešan kako se nadamo. Ali isto tako ćemo učestvovati i u evropskoj bezbednosnoj i odbrambenoj misiji koja treba da pomogne izgradnju policijskog i pravnog sistema", najavila je Angela Merkel.

XS
SM
MD
LG