Linkovi

Vodja Al Kaide Osama bin Laden poziva Evropu da napusti Avganistan


Vodja Al Kaide Osama bin Laden, u najnovijoj snimljenoj poruci čije je izvode danas emitovala televizijska stanica Al Džazira, pozvao je Evropljane da prekinu vojnu saradnju sa SAD u Avganistanu.

"Američka plima se povlači, pa je za vas najbolje da utičete na vaše vodje da promene svoju politiku", rekao je Bin Laden obraćajući se Evropljanima. Snimljeni glas je zvučao kao glas Bin Ladena.

Televizijska stanica je pustila dva kratka izvoda od po nekoliko sekundi sa audio snimka naslovljenog "Poruka evropskim narodima' i koji je Al Kaida najavila pre nedelju dana. Ovo je četvrta poruka Bin Ladena ove godine. Vodja Al Kaide je rekao da je on "jedini odgovoran" za napade 11. septembra 2001. na Njujork i Vašington, smatrajući da je nepravedno što su Amerikanci napali Avganistan.

"Dogadjaji na Menhetnu su bili odmazda protiv američko-izraelskog saveza, koji je izveo agresiju na naš narod u Palestini i Libanu i ja sam jedini za to odgovoran. Avganistanski narod i vlada nisu nista znali o tome. Amerika to zna", rekao je on.

On je pozvao Evropljane da zahtevaju od svojih lidera da zaustave nepravdu koja se čini u Avganistanu. U reagovanju na snimak portparol Stejt departmenta je rekao da ona neće uticati na saradnju Amerike i njenih saveznika u NATO-u.

"Mislim da naši saveznici u NATO-u dobro znaju o čemu se radi u Avganistanu i uopšte u ratu protiv terorizma", rekao je portparol Stejt departmenta Šon Mekkormak.

Mnoge evropske zemlje su poslale svoje kontingente u medjunarodne snage pod vodjstvom NATO-a i SAD u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG