Linkovi

700 miliona dolara Kini za smanjenja emisije štetnih gasova u atmosferu


Kineski funkcioneri kažu da nastoje da smanje potrošnju energije i oslobađanje štethih gasova, ali da ne uspevaju da dostignu ni sopstvene ciljeve. Evropska unije rešila je da im pritekne u pomoć sa sumom od 700 miliona dolara, namenjenom smanjenju oslobađanja gasova staklene bašte.

Kineski ekološki funkcioneri navode da je energetski intenzitet u Kini, mera za energetsku efikasnost, opao za tri posto u prvih devet meseci ove godine. Funkcioneri su saopštili da je oslobađanje sumpor dioksida i ugljen dioksida takodje u padu. Medjutim, oni nisu izneli nikakve cifre i odbili su da predvide da li će ispuniti ciljeve za 2007.godinu. Bez obzira na to, zamenik direktora agencije za zaštitu čovekove sredine, Žang Ližuan je rekao da će ukupna količina ispuštenih gasova ove godine biti manja.

Žang je rekao da smanjivanje zagadjenja nije lako i da su teškoće ogromne, ali da se ono ipak sprovodi pa će najveći zagađivači smanjiti zagađivanje u poredjenju sa 2006.godinom. Kineska centralna vlada se obavezala na znatna smanjenja energetskog intenziteta i emisije štetnih gasova do 2010. godine. Napredak je medjutim, spor i prošle godine, količina oslobođenog sumpor dioksida je zapravo neznatno porasla. Naučnici veruju da štetni gasovi doprinose globalnom zagrevanju pa većina zemalja pokušava da smanji njihovo ispuštanje u atmosferu smanjenjem upotrebe goriva poput nafte i uglja. Pokazalo se da je tu ambicioznu politiku teško sprovesti, zbog toga što lokalni funkcioneri favorizuju energetski intenzivne projekte kako bi podstakli razvoj ekonomije. Šie Ženhua je zamenik direktora kineske Komisije za razvoj i reformu.

On kaže da odgovornosti za energetsko smanjenje i ciljevi u smanjenju ispuštanja štetnih gasova u atmosferu još nisu ispunjeni. Ukoliko se ova situacija ne preokrene vrlo brzo, to će imati značajan efekat na ispunjenje ciljeva u za smanjenje ispuštanja štetnih gasova.»
Šie dodaje da je od 1990. do 2005. godine, Kina smanjila energetski intenzitet za 47 odsto, ali kritičari dovode u pitanje tačnost tih statistika. Stotine fabrika zagadjivača je zatvoreno, ali nije zabeleženo poboljšanje kvaliteta vazduha. Nekim danima vidljivost u kineskim gradovima, uključujući Peking, smanjena je na svega par stotina metara. Mnogi medjunarodni stručnjaci ističu da je Kina možda već nadmašila Sjedinjene Države kao najveći zagadjivač ugljen dioksidom, mada Sjedinjene Države još uvek vode kad je u pitanju merenje po broju stanovnika. Kineski funkcioneri su odbacili mandatorna ograničenja emisije štetnih gasova i navode da bi industrijalizovane zemlje trebalo da preuzmu najveći teret u pomoći zemljama u razvoju, poput Kine, u suzbijanju uzroka klimatskih promena. Predsednik Evropske investicione banke, Filip Mejstat, rekao je da će banka pozajmiti Kini više od 700 miliona dolara za projekte smanjenja emisije štetnih gasova u atmosferu.


XS
SM
MD
LG