Linkovi

Nikola Sarkozi naziva nemire u predgradjima Pariza «neprihvatljivim»


Riot police face young residents of Villiers-le-Bel, while a garbage truck burns in the background, during clashes late Monday, 26 Nov 2007" hspace=2 src="/serbian/images/ap_France_riots_27nov07_eng_1951.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Francuski predsednik Nikola Sarkozi obećao je da će posle dve noći nasilja u predgrađu Pariza, prekinuti nerede. Ti neredi podsećaju na nasilje koje je preplavilo zemlju 2005, kada su mladi nasilno protestovali zbog nezaposlenosti, životnih uslova i, kako su tvrdili, diskriminacije mladih muslimana i građana afričkog porekla.

Predsednik Sarkozi je danas obećao da uopšte neće tolerisati buntovnike posle dve noći sukoba mladih i policije u predgradju Vilije-l-Bel severno od Pariza.

Govoreći o gnevnim omladincima koji su se u nedelju i ponedeljak sukobljavali sa francuskom policijom, predsednik je naglasio da su njihove akcije sasvim neprihvatljive, dodavši da su oni koji su pucali na policiju krivi za pokušaj ubistva. Takodje je istakao da će ih vlasti pronaći i izvesti pred lice pravde. U dvodnevnim neredima je ranjeno više od 120 policijaca. Predsednik Sarkozi je jutros posetio jednog od njih u bolnici severno od Pariza. On se takodje u nedelju uveče sastao sa porodicama dvojice tinejdžera koji su poginuli u sudaru sa policijskim vozilom, što je i dovelo do sadašnjih nereda. Nasilje u Vilijeu se sinoć smirilo, a hiljadu policajaca je raspoređeno da očuva mir.

Do sada je pritvoreno više od 20 učesnika nereda. Medjutim i dalje nije jasno da li će policija uspeti da uguši gnev omladine u pariskim predgradjima i spreči širenje nereda na druge delove zemlje. Mladi okrivljuju policiju za nedeljnu pogibiju dvojice tinejdžera u Vilijeu, mada preliminarna istraga ukazuje da policija nije kriva. Predsednik Sarkozi je danas najavio da će biti otvorena sudska istraga kako bi se razjasnile okolnosti njihove smrti. Neredi podsećaju na sličan bunt 2005, koji se proširio na celu Francusku. Kritičari kažu da su slične okolnosti izazvale nov izliv nasilja - prvenstveno nezaposlednost mladih koji žive u siromašnim predgradjima i osećaju da su potisnuti u stranu. Ali policija ovog puta ističe da su izazivači nereda naoružaniji i silovitiji.

XS
SM
MD
LG