Linkovi

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala Srbe i Albance da budu razumni


Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas strane u kosovskom sukobu da ulože napor da bi se postiglo razumno rešenje. Govoreći danas u Bundestagu o dvogodišnjici rada njene konzervativno-socijaldemokratske vlade, istakla je i da su
medjunarodnoj zajednici oko Kosova potrebni odlučnost i jedinstvo. Kancelarka je rekla da se za Kosovo "mora pronaći rešenje koje će da obezbedi stabilnost u čitavoj Evropi".

Pri tome je podvukla značaj procesa pod okriljem "trojke" za Kosovo koji traje do 10. decembra, rekavši da je "bilo ispravno to što je obnovljen pregovarački proces".

Pošto je, govoreći o Iranu, rekla da su "odlučnost i jedinstvenost medjunarodne zajednice ključ za uspeh kada je reč o ovoj temi", Angela Merkel je dodala da "takva odlučnost medjunarodnoj zajednicit reba i kada je reč o pitanju budućeg statusa Kosova".

Istovremeno je kancelarka naglasila da nemačke oružane snage i u dogledno vreme moraju da ostanu na Kosovu. No, kako je najavila, Nemačka će učestvovati i u izgradnji policije i pravnog sistema na Kosovu.

"To znači da Nemačka i Evropska unija (EU) imaju najveću moguću odgovornost", rekla je kancelarka navodeći da su, kada je reč o kosovskom problemu, "oči sveta uprte u nas" u EU.

XS
SM
MD
LG