Linkovi

KFOR speman, očekuje jasnu nameru međunarodne zajednice


Nakon što ni poslednja runda pregovora o statusu Kosova nije donela kompromis, a međunarodni posrednici upozorili dve strane da održe obećanje da neće ugroziti mir, komandant snaga NATO-a na Kosovu, francuski general Gzavije De Marnak, ponovio je da misija KFOR-a i njen primarni zadaci ostaju održavanje bezbednog ambijenta i pomoć misiji UN u transferu odgovornosti i stvaranju uslova za konačan status Kosova. General De Marnak je to između ostalog rekao na brifingu koji je, putem video linka, organizovao vašingtonski Atlanski savet SAD.

U raportu o trenutnoj situaciji na Kosovu, general de Marnak je kazao da je situacija generalno posmatrano mirna, da tokom nedavnih izbora nije bilo incidenata, da nema etnički motivisanih incidenata i da je osigurana bezbednost i sloboda kretanja. Ukazao je na prisustvo običnog kriminala, korupcije i šverca i napomenuo da su incidenti regularni u blizini granice na teritoriji susedne Makedonije.

Ekonomska i socijalna slika je prilično loša, a najveći problemi su visoka nezaposlenost, ozbiljan problem nedostatka energije, loša infrastruktura i ekonomija, visoke cene osnovne robe i slabo razvijen sistem obrazovanja, naveo je de Marnak.

Francuski general kazao je i da su očekivanja od perioda nakon 10. decembra na Kosovu visoka, navodeći da je misija Zapadne alijanse spremna i dovoljno fleskibilna da odgovori svim izazovima, na teritoriji celog Kosova.

U iščekivanju političkih odluka koje će profilisati i buduće delovanje KFOR-a, general de Marnak je zaključio da je veoma važno da međunarodna zajednica ima jasnu nameru, da se očuva snažna međunarodna civilna uprava i prisustvo međunarodne policije.

Bilo kakav propust u kontekstu prisustva međunarodne policije za mene predstavlja ozbiljnu brigu, istakao je de Marnak. Kometarišući stav bivšeg američkog diplomate Ričarda Holbruka, da je – u periodu nakon 10. decembra - neophodno pojačati snage NATO-a na Kosovu, general de Marnak je kazao da je mogućnost pojačanja KFOR-a predviđena, ukoliko za to bude potrebe. Takođe je rekao da će snage NATO-a ostati prisutne na teritoriji Kosova, sve dok to bude u skladu sa poverenim mandatom i namerama međunarodne zajednice.

General de Marnak je kazao i da je KFOR mnogo bolje pripremljen i da je značajno fleksibilniji nego što je to demonstrirao prilikom etnički motivisanog nasilja 2004.

De Marnak je, govoreći o incidentima na makedonskoj teritoriji u blizini granice kazao:

«Vrlo pažljivo pratimo situaciju u tom delu regiona, ali mandat KFOR-a je isključivo ograničen na teritoriju Kosova».

Na naše pitanje o saradnji i komunikaciji sa vojskom Srbije, francuski general je kazao da dobro i otvoreno sarađuje i komunicira sa načelnikom generalštaba Zdravkom Ponošem, ali da se saradnja odvija na svim nivoima uključujući i zajedničko patroliranje duž administrativne granice.

To je istovremeno i proces izgradnje poverenja tako da se jedni drugima možemo obratiti u slučaju da dođe do problema. Dobra saradnja sa vojskom Srbije je izuzetno važna, kazao je general de Marnak.

XS
SM
MD
LG