Linkovi

U sredu u Pekingu počinje samit Kine i EU


U sredu u Pekingu počinje samit na kome će najviši zvaničnici Kine i Evropske Unije razgovarati prvenstveno o rastu evropskog trgovinskog deficita i o bezbednosti kineskih proizvoda.

Očekuje se da će se evropski lideri u Pekingu osvrnuti na niz problematičnih tema vezanih za trgovinu sa Kinom, koje su uzrok sve komplikovanijih medjusobnih odnosa. Bezbednost kineskih proizvoda će, po svim izgledima, biti prva tema na dnevnom redu. U proteklih nekoliko meseci kineski proizvođači se trude da poboljšaju kvalitet svoje robe i steknu poverenje kod kupaca.

Serija skandala u vezi sa bezbednošću kineskih proizvoda, među kojima su morska hrana, automobilske gume, pasta za zube i igračke, dovele su do zabrane uvoza i prodaje te robe širom sveta.

Piter Mendelson, evropski komesar za trgovinu je u ponedeljak izjavio da uspostavljanje poverenja potrošača mora da bude na vrhu liste prioriteta Kine ukoliko želi da nastavi sa istom stopom rasta izvoza kao u poslednjih nekoliko godina.

«Neki kineski funkcioneri su letos izneli tvrdne da manje od 1 odsto kineskih izvoznih proizvoda predstavljaju rizik za zdravlje. Ali, s obzirom da Evropa uvozi proizvode u vrednosti od pola milijardi dolara iz Kine svakog dana, čak i jedan odsto je previše.»

Ovaj komentar je naišao na oštro protivljenje zamenice predsednika Vlade Kine, Vu Ji, koja je insistirala da je kineska Vlada preduzela sve neophodne korake ka uspostavljanju visokog kvaliteta robe i bezbednosti prehrambenih proizvoda.

Zakonodavci Evropske Unije će takođe izvršiti pritisak na kineske vlasti da dozvole veći pristup evropskih proizvoda tržištu i da izvrše reforme u vezi sa kursom svoje valute, juana. Evropska Unija je prošle godine imala deficit u trgovini sa Kinom u iznosu od oko 170 milijardi dolara. Ove godine se očekuje da će ta cifra dostići rekordnih 230 milijardi dolara. Evropski zvaničnici za to krive, kako nazivaju, veštački niski kurs juana, što Kini daje neopravdanu prednost u trgovini.

Medjutim, Krister Ljungval, stručnjak za Evropsku Uniju i odnose EU sa Kinom na Univerzitetu u Pekingu, smatra da se spor oko vrednosti juana neće lako razrešiti.

«Svaka eventualna promena valutnog kursa dovela bi do vrlo nepredvidive situacije, odnosno bilo bi teško predvideti konkretne posledice. Sa kineskog stanovišta, to je nepovoljno i verovatno se neće ni dogoditi.»

Kina ne želi da dozvoli naglu promenu kursa svoje valute iz bojazni da bi to moglo da dovede do povećanja nezaposlenosti i nestabilnosti na tržištu. Posle SAD, Kina je drugi najveći trgovinski partner Evropske Unije i najveći izvoznik robe u zemlje EU.

XS
SM
MD
LG