Linkovi

Svetska organizacija pokreće novu kampanju protiv nasilja nad ženama


Ženski fond za razvoj Ujedinjenih Nacija je pokrenuo novu kampanju protiv nasilja nad ženama. Glumica Nikol Kidman se pridružila kampanji i trenutno radi na njenoj promociji. Ova inicijativa poziva ljude da daju svoj virtuelni potpis, odnosno da putem vebsajta kampanje daju svoj glas za prava žena.

Fond Ujedinjenih Nacija navodi da je nasilje nad ženama najrasprostranjeniji vid kršenja ljudskih prava na svetu. Žene su žrtve nasilja u porodici, trafikinga i silovanja u konfliktnim zonama.

Ujedinjene Nacije procenjuju da će jedna od tri žene biti žrtva nasilja tokom života.

Ženski fond za razvoj radi na na postizanju jednakosti polova, kao i na iznalaženju načina da se skrene svetska pažnja na ovaj problem.

Nikol Kidman je na konferenciji za novinare rekla da je ponosna na svoju funkciju ambasadorke dobre volje za fond Ujedinjenih Nacija. Dodala je da će nova Internet kampanja pod nazivom «Recite ne nasilju nad ženama» doprineti globalnoj svesti o tom problemu.

«Znamo da je nasilje nad ženama problem, ali znamo i da postoji rešenje za taj problem.»

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Ženskog fonda za razvoj Džoen Sendler kaže da sve veći broj organizacija i vlada aktivno rade na zaustavljanju nasilja nad ženama. Oni su takođe podržali Internet kampanju, čiji se vebsajt nalazi na adresi www-tačka-say-no-to-violence-tačka-org.

Sendler skreće pažnju da iako najmanje 89 zemalja imaju zakone o nasilju u porodici, to i dalje znači da takva zaštita za žene ne postoji u više od 200 država.

Organizacija Ujedinjenih Nacija se bavi i kontrolom fondova koji omogućuju finansijska sredstava i tehničku pomoć zemljama koje su u fazi implementiranja kampanja protiv nasilja. Sendler kaže da će 35 zemlje, uključujući Ruandu i Peru, dobiti donacije za programe koji se bave pitanjima ženskih prava, ali i da se ti fondovi susreću sa finansijskim poteškoćama.

«Za razliku od fondova koji se bore protiv side, tuberkuloze i malarije, a koji dobijaju milijarde dolara, fondovi za okončanje nasilja su jedva obezbedili 5 miliona dolara za donacije protekle godine iako su dobili zahteve za 100 miliona.»

Internet kampanja je pokrenuta 25. novembra odnosno na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

XS
SM
MD
LG