Linkovi

Podgorica: Vlada SAD polaznicima “Internship” programa uručila Sertifikate


Polaznicima prve generacije “Internship” programa u crnogorskoj Vladi koji finansira Vlada SAD preko Nacionalne zadužbine za demokratiju, uručeni su Sertifikati o stažiranju. U tom projektu od decembra će učestvovati deset novih studenata Ekonomskog, Pravnog i Fakulteta političkih nauka.

“Internship” je program stažiranja studenata koji se realizuje na osnovu Protokola o saradnji Vlade Crne Gore, Centra za demokratsku tranziciju i crnogorskog Univerziteta.

Sertifikate je stažistima uručio crnogorski remijer Željko Šturanović, koji im je, kao i polaznicima druge generacije, poželio uspjeh u radu.

Šturanović je kazao da su tokom stažiranja studenti u prilici da se upoznaju sa organizacijom i radom Vlade, prisustvuju njenim sjednicama, prate proces pripreme i donošenje različitih akata i neposredno se upoznaju sa mehanizmima saradnje Vlade i drugih državnih organa.

On vjeruje da će se jedan broj stažista odlučiti da ostane da radi u državnim organima, ističući značaj obrazovanja koje ti studenti imaju.

“Svrha ovog projekta je i to da vidite kako izgleda biti unutra i raditi nimalo lake poslove koji, gledano sa strane, izgledaju drugačije”, rekao je Šturanović.

On je kazao da je program koji je pripremljen za novu generaciju drugačiji od prethodnog, kako bi bio efikasniji i jasniji.

Šturanović je objasnio da će stažisti, kao i ranije, činiti istraživačku jedinicu, koristeći pomoć i kapacietet Generalnog sekretarijata i Kancelarije za saradnju sa nevladinim organizacijama.

Američki ambasador u Crnoj Gori Roderik Mur ponosi se činjenicom da je američki narod bio u prilici da podrži takav program, za koji smatra da je izuzetno važan i za studente i za državnu upravu.

“Teško je zamisliti uzbudljivije mjesto za stažiranje od Crne Gore. Imate odličnu mogućnost da doprinesete izgradnji novih demokratskih institucija svoje zemlje u značajnom istorijskom periodu. Vaša Vlada vam je pružila veliku mogućnost. Državi su potebni i vaši umovi i energija da bi svoj potencijal pretvorila u još veći uspjeh”, zaključio je Mur.

Direktor CDT-a Marko Čanović se nada da će diploma koju su dobili stažisti biti izuzetno važna u njihovom daljem usavršavanju, a da će novi polaznici upoznati interesantne ljude i steći praktično iskustvo.

Polaznci Interšip programa kažu da su zadovoljni postignutim nivoom znanja.

Interšip program pokrenut je u Skupštii Crne Gore 2003. godine, a do sada ga je 48 najboljih studenata uspješno pohađalo u parlamentu. Od januara taj projekat biće primijenjen i u crnogorskoj Vladi.

XS
SM
MD
LG