Linkovi

Ravalpindij: Najmanje 15 mrtvih u dva samoubilačka napada u Pakistanu


Najmanje 15 osoba poginulo je danas u dva odvojena samoubilačka napada automobila bombe na garnizon vojske u Ravalpindiju, predgradju glavnog grada Islamabada, saopštila je vojska. Vozač samoubica je udario u službeni autobus ispred zgrada obaveštajne službe a drugi je digao automobil u vazduh kod kontrolnog punkta ispred glavnog štaba vojske.

"Ukupno 15 osoba je izgubilo život u napadima, dva napadača samoubice i još 13 osoba, rekao je portparol vojske general major
Vahid Aršad.

Ravalpindi je sedište generalštaba vojske u kome se takodje nalazi rezidencija pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa. Zvaničnik obaveštajne službe je naveo da je autobus koji je prevozio zaposlene imao 72 mesta ali da se veruje da je u njemu čak bilo više ljudi. Vojska i policija je odmah ogradila mesto nesreće i udaljila posmatrače i novinare.

Svedoci navode da se kroz ogradu može videti izgoreo autobus izmedju brojnih zgrada obaveštajne službe i desetine ambulantnih kola. Ovo su najnoviji u nizu napada samoubica u Pakistanu iza kojih stoje,kako se smatra, militantni Islamisti. Zemlja je u političkom previranju zbog vanrednog stanja koje je Mušaraf uveo pre tri nedelje uz glasne kritike iz sveta.

Kao razlog za uvodjenje vanrednog stanja Mušaraf je naveo povećan broj terorističkih napada u zemlji i porast napada islamista bliskih talibanima i Al Kaidi u severozapadnom delu zemlje koji se graniči sa Avganistanom. Prethodni napad se dogodio 25. oktobra u Pešavaru na severozapadu zemlje i bio je uperen protiv ministra bliskog Mušarafu koji je preživeo ali su četiri osobe poginule.

XS
SM
MD
LG