Linkovi

“In the Blood” novi album indijanskog muzičara Roberta Mirabala


Kada je imao 18 godina, Robert Mirabala pozajmio je novac od svoje bake da bi u studiju načinio zvučni zapis svog sviranja flaute. U toku dve decenije koje su usledile, osvojio je brojne nagrade uključujući i Gremija 2006. za najbolji album starosedelaca Amerike, a nedavno je dobio nagradu za najboljeg muškog izvodjača medju američkim indijancima. Mirabal ima novi album, a posle nekoliko godina pauze ponovo je na turneji.

Prošle su četiri godine od kako je Robert Mirabal poslednji put nastupao pred publikom.

"Napravio sam pauzu jer sam osetio potrebu da vidim da li postoji još nešto u životu…” objašnjava Mirabal.

Sa suprugom Don, i svojim ćerkama, proveo je neko vreme u Taos Pueblu, indijanskom rezervatu u kome je odrastao. Život u tom mestu je sasvim udaljen od rokenrola, a to je i bila njegova čar.

"Više puta sam pokušavao da napustim ovaj posao, jer je on brutalan, teško je kada postanete izvodjač i sasvim se izložite tom svetu”, kaže Mirabal.

Mirabalova karijera nije započela kao rokenrol. Počela je ovde, na ovom pašnjaku, gde je svirao flautu kao osamnaestogodišnjak.

"Svirao sam drveću, konjima, skakavcima. Kada sam započeo ovaj stil muzike, mogu vam reći da je možda sedmoro, osmoro ljudi sviralo ovaj instrument u čitavoj zemlji. Postojala su možda tri ili četiri zvučna zapisa. Ali ja sam bio pripadnik sasvim druge generacije. Na mene su uticali Led Cepelin i Džimi Hendriks i razni rokrenol umetnici. Zato je moj stil bio drugačiji”, priča Mirabal.

"Nisam mogao ni da pretpostavim da će postojati publika za savremenu muziku američkih Indijanaca”, dodaje muzičar.

Mirabalova muzika odvela ga je od Taos Puebla u udaljene delove sveta, sve do Rusije i Japana. Putovanja su proširila njegova interesovanja kada je reč o muzici.

"Sada me više inspirišu različite skale, skale I melodije drevne muzike u stranim kulturama…” kaže Robert Mirabal.

U toku pauze koju je načinio u karijeri, Mirabal se ponovo okrenuo sopstvenoj drevnoj kulturi, radeći u poljima koja su obradjivali deda i baka koji su ga podigli, sadeći pasulj i kukuruz, hranu koju su uzgajali njegovi preci iz plemena Tiva na ovoj pustinjskoj visoravni, vekovima pre nego što su došli Evropljani.

"Naš kulturni život je zaista jedinstven, kao naroda Taos, naroda Pueblo, ali se sve svodi na isto, mi smo čuvari zemlje”, kaže Mirabal.

Njegov novi album “In the Blood”, odnosno “U krvi”, rodjen je ovde, u senci planina Sangre de Kristo.

"Inspiracija potiče odavde. Sve vreme ste ovde gore, sami. Rad na zemlji podrazumeva samoću, isto kao i proces stvaranja muzike, stvaranja umetnosti”, primećuje Mirabal.

Pošto je četiri godine proveo u stvaranju, inspirišući se prirodom I zemljom, Mirabal ponovo deli sa publikom svoju muziku I otkrića do kojih je došao.

"Uzgajajte kukuruz. Gajite bilo šta. To će vas osloboditi”, poručuje indijanski muzičar.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG