Linkovi

Izraelci i Palestinci podržavaju medjunarodnu mirovnu konferenciju


Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da Izraelci i Palestinci podržavaju medjunarodnu mirovnu konferenciju iduće nedelje, koju sponzorišu SAD.

Anketa objavljena u najtiražnijem listu u Izraelu pokazuje da oko 70 odsto Izraelaca podržava mirovnu konferenciju koja će se održati duće nedelje u Anapolisu, u državi Meriland. Medjutim, anketa je ustanovila da skoro isti procenat anketiranih, 71 odsto, ne veruje da će ona pomoći da se reši bliskoistočni konflikt. Izraelski, palestinski i američki lideri kažu da je cilj da se do kraja 2008. završi konačni mirovni sporazum, ali 82 odsto Izraelaca ne veruje da je to moguće. Izraelski analitičar Šmuel Sandler kaže da su glavna pitanja, kao što su status Jerusalima, palestinske izbeglice i konačne granice, već decenijama sporna pitanja medju diplomatama i da njhovo rešenje u roku od godinu dana nije moguće.

“To su pitanje koja bi, rekao bih, mogla da se negativno odraze na egzistenciju Izraela, tako da ne verujem da konferencija ima šansu da uspe.”

Jedna palestinska anketa obavljena ranije ove nedelje imala je slične rezultate, odnosno da 70 odsto Palestinaca želi da predsednik Mahmud Abas prisustvuje konferenciji u Anapolisu, ali 57 odsto ne veruje da će se njom unaprediti mirovni proces.

Palestinski analitičar Mahdi Abdel Hadi ističe da ni nakon višemesečnih pregovora, dve strane nisu u stanju da formulišu zajednički dokument o palestinskoj državi.

“Uopšte nema progresa. Izraelci se nisu saglasili o bilo kakvom saopštenju i formulisanju bilo kakvog dokumenta i nema indikacija bilo kakvog uspeha. Stvarno sumnjam u uspeh u Anapolisu.”

Ako dokument ne bude završen na vreme za mirovnu konferenciju, izraelski i palestinski lideri će, kako se očekuje, usvojiti opšte saopštenje o nastavku formalnih mirovnih pregovora, nakon sedmogodišnjeg prekida.

XS
SM
MD
LG