Linkovi

Priština najavljuje skoro jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova


Američki admiral Hans Urlih u poseti Kosovu, pregovarački tim Prištine najavljuje skoro jednostrano proglašenje nezavisnosti.

Komandant južnog krila NATO-a, admiral Hans Urlih zahvalio se danas, tokom sastanka u Prištini, kosovskom premijeru Agimu Čekuu” na saradnji i podršci koju su privremene institucije pružile vojnim trupama u proteklom periodu” uz obećanje da će i ubuduće, KFOR pružati bezbednost svima na Kosovu i biti garant stabilnosti.

Na sastanku posvećenom uglavnom političkom procesu, premijer Čeku je kazao da kosovska strana i sada, kada pregovori ulaze u konačnu fazu, pokazuje ozbiljnost te da je tokom čitavog pregovaračkog procesa” Priština ostala mnogo fleksibilnija u odnosu na suprotnu stranu i napravila mnogo bolnih kompromisa”.

Ponavljajući neophodnost prisustva NATO trupa na Kosovu, Čeku je zatražio da iste garantuju stabilnost i očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova.

S druge strane, kosovski pregovarački tim najavio je da će uz konsultacije sa medjunarodnim faktorima nakon 10. decembra proglasiti nezavisnost. Portparol tima, Skender Hiseni objasnio je novinarima da će “Kosovo poštovati želju medjunarodne zajednice i ostati u pregovorima do 10. decembra ali da nakon toga neće biti odlaganja, već će se preći na donošenje odluke o statusu”.

Osnova za dalje poteze kosovskog tima, prema recima Hisenia jeste plan Martija Ahtisarija, jer po njegovim rečima SAD i EU shvataju da je do kompromisa nemoguće doći zbog stavova koje iznosi zvanični Beograd.

Poslednja runda pregovora biće održana od 26 do 28. novembra u Badenu, nakon čega će posrednička trojka podneti izveštaj generalnom sekretaru UN, Ban Ki Munu.

XS
SM
MD
LG