Linkovi

Istraživači iskoristili metamaterijal sa negativnim indeksom prelamanja


Jedan profesor Univerziteta u Sariju, u Britaniji, zajedno sa nekolicinom saradnika, razvio je novu tehniku za usporavanje, zaustavljanje i takoreći skladištenje svetlosti, koja bi mogla da se jednoga dana primeni u izgradnji efikasnijih kompjutera i bržeg interneta.

Raniji pokušaji usporavanja i zadržavanja svetlosti obuhvatali su korišćenje krajnje niskih temperatura, pa su bili veoma skupi, a delovali su samo n određene frekvencije svetlosti. Profesor Ortvin Hes i saradnici iskoristili su jednu osobinu svetlosti da se, kada padne na mesto dodira između dva različita medijuma, ne odbija odmah nazad, već kao da se neko veoma kratko vreme kreće duž tog objekta. Istraživači su za svoj eksperiment iskoristili takozvani metamaterijal, sa negativnim indeksom prelamanja.

Prema rezultatima eksperimenta, korpuskul bele svetlosti usmeren ka specijalno izrađenoj prizmi od stakla i metamaterijala, u jednom trenutku se zaustavlja u prizmi. Naučnici nagađaju da bi različite frekvencije svetlosti mogle da se zaustave na različitim mestima i tako stvore efekat duge, koja postoji i kada se izvor svetlosti ugasi. Profesor Hes kaže da ovaj eksperiment otvara mogućnost stvaranja davno očekivanog ”optičkog kondenzatora“, što bi moglo da dovede do primene u optičkoj obradi podataka, za razliku od elektronske. Kako izgleda, naučnici se postepeno približavaju konstruisanju integrisanih fotonskih procesora i kvantnoj optičkoj memoriji.


XS
SM
MD
LG