Linkovi

Zajednica 53 zemlje Komonvelta jednoglasno suspendovala članstvo Pakistana


Zajednica 53 zemlje Komonvelta, uglavnom bivših britanskih kolonija, suspendovala je članstvo Pakistana, pošto predsednik Pervez Mušaraf ni posle isteka postavljenog roka nije ukinuo vanredno stanje u zemlji, niti podneo ostavku na mesto komandanta vojske.

"Ministarska grupa zato momentalno suspenduje Pakistan iz Komonvelta zbog ovih prekršaja", rekao je generalni sekretar te zajednice Don Mekinon na konferenciji za novinare u Kampal.

Pakistan je ocenio da je odluka Komonvelta neopravdana, upozorivši da će zvanični Islamabad razmotriti dalju saradnju sa tom organizacijom.

"Odluka Komonvelta je nerazumna i neopravdana. Pakistan će razmotriti buduću saradnju sa organizacijom", izjavio je portparol pakistanskog ministarstva spoljnih poslova Muhamed Sadik.

Islamabad smatra da Komonvelt "nije imao razumevanja za ozbiljnu unutrašnju krizu" u kojoj se zemlja nalazi, insistiranjem kod pakistanskih vlasti da momentalno obnove demokratiju.

Odluka Komonvelta usledila je pošto nije ispunjen rok dat pakistanskom predsedniku Pervezu Mušarafu da do 22. novembra ukine vanredno stanje u zemlji i povuče se sa mesta vrhovnog komandanta vojske.

Pakistan je prethodno zatražio od organizacije da odloži odluku o suspenziji pošto su vlasti dozvolile u jednoj meri normalizaciju stanja u zemlji, oslobađanjem zatvorenika i omogućavanjem TV stanicama da ponovo emituju svoj program. Međutim, prema proceni Komonvelta, u Pakistanu se i dalje beleži ozbiljno kršenje "osnovnih političkih vrednosti" za koje se ta organizacija zalaže.

Članstvo Pakistana u Komonveltu suspendovano je i 1999. godine, kada je Mušaraf državnim udarom preuzeo vlast u zemlji, a obnovljeno je 2004.godine.

U međuvremenu je svoj povratak u Pakistan najavio bivši premijer Navaz Šarif, koga je Mušaraf svrgnuo sa vlasti 1999. godine. Šarif je saopštio da će se vratiti u zemlju pošto je Vrhovni sud Pakistana juče, odbacivanjem i poslednjeg prigovora opozicije, otvorio put za drugi reizbor Mušarafa. Šarif je lider jedne od dve najveće opozicione partije u Pakistanu i veruje se da će njegov povratak u zemlju doneti novu snagu protivnicima Mušarafove politike.

XS
SM
MD
LG