Linkovi

Na današnji dan pre 44 godine ubijen američki predsednik Džon Kenedi


Na današnji dan pre 44 godine u Dalasu je ubijen američki predsednik Džon Fidžerald Kenedi i uprkos zvaničnim rezultatima istrage da je u jednog od najpopularnijih američkih predsednika dva metka ispalio bivši marinac Li Osvald, pozadina tog ubistva do danas nije razjašnjena.

Desetomesečna istraga o ubistvu, koju je vodio predsednik Vrhovnog suda Erl Voren, dovela je 1964. godine do zaključka da je Li Harvi Osvald sam panirao ubistvo predsednika Kenedija.

Ankete javnog mnjenja tokom niza godina ukazivale su, medjutim, da većina Amerikanaca još veruje da je to ubistvo bilo rezultat zavere, koja tek treba da izadje na videlo.

Istoričari i biografi ocenjuju da je Kenedi ostavio jak pečat za sobom, jer ga Amerikanci doživaljavaju kao političara koji je puno obećavao, a ta su obećanja osujećena, naprosto presečena.

Američki istoričari takodje tvrde da je Kenedijev trajni doprinos bio i njegov poziv gradjanima da služe zemlji koji je izrekao tokom inauguracionog govora 1961. godine. "Stoga moji sugradjani Amerikanci, ne pitajte šta vaša zemlja može da učini za vas, već pitajte sta vi možete da učinite za svoju zemlju", rekao je enedi u svom prvom predsedničkom govoru.

Analitičari smatraju da je Kenedi bio predsednik koji je razbijao kalupe i tvrde da "u eri televizije ni pre ni posle njega nije bilo predsednika koji je imao moć da inspiriše Amerikance van njihovih sopstvenih ideja, da podstakne zemlju na dela idealizma mimo sebičnih interesa."

Kenedijev imidž je unekoliko zamrljan u kasnijim godina otkrićima o njegovim avanturama sa ženama i činjenicom da je sakrivao niz zdravstvenih problema. Medjutim, Kenedijev legat je, smatraju njegovi biografi, uglavnom na "polju inspiracije, zbog osećaja optimizma koji je za života širio oko sebe".

"On je pružio naciji nešto što se, kako izgleda, ne završava, odnosno neku vrstu vezanosti za njega kao ličnost koja nosi nadu, kao nekoga ko bi, da je živeo duže, učinio zemlju i svet boljim mestima za život. A to je prilično dobar legat za jednog predsednika", ocenio je jedan od njegovih brojnih biografa Robert Dalek.

Da je ostao živ, Džon Kenedi, koji je rodjen 29. maja, danas bi imao 90 godina.

XS
SM
MD
LG