Linkovi

Boro Vučinić: strateški cilj Crne Gore ulazak u NATO i pridruženje EU


Ulazak u NATO, kao strateški cilj Crne Gore, zajedno sa pridruženjem Evropskoj uniji, definisan je Deklaracijom o nezavisnosti koja je usvojena nakon referenduma o nezavisnosti, kaže za naš program ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić

Ono što je sada značajno, jeste da građani shvate značaj ulaska ne samo u evropske, nego i u evroatlanske integracije. Ulazak u EU doživljava se kroz ekonomske povoljnosti koje Crna Gora treba da ima, dok se ulazak u NATO posmatra kao ulazak u bezbjednosne integracije,kaže Vučinić.

Komunikaciona strategija treba da pomogne da se edukacijom građana valorizuju sve prednosti članstva u NATO, naglašava Vučinić, jer Crna Gora želi time da obezbijedi ne samo bezbjednosno, nego i ekonomski i politički povoljniju poziciju.

Otpor ulasku u NATO dolaze i od raznorodnih političkih stranaka, počev od liberala, pa do predstavnika prosrpskih stranaka. Njihovi razlozi za takav stav su različiti, objašnjava Vučinić.

Stvari se, ipak, više ne mogu posmatrati na taj način. Sada su neka nova vremena, pa čak i uvažavajući te političke razloge, mi u NATO treba da idemo voljom svih građana i da zajedno imamo benefite od toga. Novu dilemu-da li odluku o ulasku u NATO donijeti u parlamentu ili na referendumu, Vučinić ne vidi kao presudno važnu.

Značajnu podršku u stremljenjima Crne Gore za ulazak u NATO daje saradnja sa SAD koje je počela posjetom ranije Sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda u septembru 2006. , nastavljena saradnjom predstavnika Pentagona i Nacionalne garde države Mejn, a zaokružena nedavno potpisanim AKSA sporazumom.

XS
SM
MD
LG