Linkovi

Predsednik Džordž Buš telefonirao vojnicima na praznik Dan Zahvalnosti


Na današnji praznik, Dan zahvalnosti predsednik Buš kaže da su Amerikanci zahvalni pripadnicima vojnih snaga koji služe u inostranstvu. Predsednik i prva dama provode praznik u predsedničkom odmaralištu u Kemp Dejvid.

Predsednik Buš je telefonom pozvao nekoliko američkih vojnika, kako bi im poželeo srećan praznik.U svojim komentarima povodom Dana zahvalnosti ranije ove nedelje Buš je rekao da su Amerikanci zahvalni zbog žrtvovanja svojih vojnika, koji rizikuju živote kako bi zaštitili slobodu nacije:

«Oni se bore u prvim borbenim redovima u ratu protiv terorizma, ratu protiv ekstremizma i radikala, koji bi želeli da nam nanesu još veću štetu i bol. Mnogi od tih vojnika će provesti Dan zahvalnosti daleko od udobnosti sopstvenog doma. Zahavalni smo im za službu koju obavljaju i žrtve koje podnose. Oni i njihovi dragi će biti u našim molitvama. Molimo se i za porodice onih koji su izgubli drage u ovoj borbi protiv ekstremista i radikala, i zaklinjemo se da njihova žrtva neće biti uzaludna».

Predsednik Buš je rekao da Amerikanci odaju poštu onima koji služe cilju većem od njih samih. On je istakao da su gradjani Amerike zahvalni verskim liderima, koji pozivaju Amerikance da se posvete humanitarnim nastojanjima u zemlji velikog prosperiteta.

«Zahvalni smo poljoprivrednicima i stočarima koji nas snabdevaju velikim količinama hrane. Zahvalni smo zbog naših najboljih radnika, kao i preduzentika, koji stvaraju nova radna mesta. Blagosloveni smo predanim i posvećenim nastavnim kadrom, koji priprema našu decu za budućnost, kao i sistemom slobodnog preduzetništva, koji omogućava ljudima različitog porekla da se uzdignu u društvu i ostvare svoje snove».

Tradicionalni jelovnik za Dan zahvalnosti u Kemp Dejvidu čine: pečena ćurka sa prelivom od kukuruznog brašna, žele od brusnica, pire krompir i pita bundevara. Predsedniku Bušu i njegovoj supruzi Lori na večeri će se pridružiti ćerke Barbara i Džena, kao i Dženin verenik Henri Hegar, koji je ranije ove godine upravo u predsedničkom odmaralištu zatražio od predsednika Buša ruku njegove starije ćerke.

XS
SM
MD
LG