Linkovi

Vesna Medenica i zvanično kandidat za predsednika Vrhovnog suda Crne Gore


Vrhovni državni tužilac Vesna Medenica i zvanično je kandidat je za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore. Takav predlog danas su saopštili predsjednik Vlade, Skupštine i Države Crne Gore.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić kazao je da su mu predsjednici Crne Gore i Vlade dostavili predlog, sa kojim se on saglasio, da za predsjednika Vrhovnog suda bude predložena Medenica.

On je naveo da predlagači smatraju da Medenica ispunjava uslove da bi dobila njihovo povjerenje za obavljanje funkije predsjednika Vrhovnog suda, jer je za to preporučuje dosadašnji rad u Tužilaštvu.

Komentarišući činjenicu da mnogi medijski najeksponiraniji sudski slučajevi, za koje je javnost najviše zainteresovana, nisu završeni osuđujućom presudom, Krivokapić je ponovio da će se na ključnim slučajevima, kao što su ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića i direktora lista Dan Duška Jovanovića, mjeriti snaga crnogorskog sudstva.

Upitan zašto nije ispoštovana međunarodna praksa da se iz tužilaštva ne može lako preći u sudstvo, Krivokapić je rekao da je dovoljno proučavao uporedna iskustva i podsjetio da je Medenica radila u sudstvu.

I dok vladajući DPS pozdravlja predlog, PzP ga smatra skandaloznim. NS ocjenjuje da će biti problem ako Medenica posao predsjednika Vrhovnog suda bude radila kao posao Državnog tužioca. SNP smatra da se u crnogorskom sudstvu neće ništa promijeniti.

I crnogorska javnost šokirana je današnjim predlogom trojice predsjednika. Potencira se činjenica da Tužilaštvo nije dobro radilo i gotovo nijedan od njenih predmeta nije završen. Podsjeća se da će se pod rukovodstvom Medenice odlučivati o predmetima koje je sama pokrenula, kao i apsurd da je Specijalna tižiteljka za organizovani kriminal njena vjenčana kuma.

EK, inače, nedavno je potencirala da Crna Gora nema rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

XS
SM
MD
LG