Linkovi

Vanredno stanje nespojivo sa održavanjem slobodnih izbora u Pakistanu


Drugi čovek američkog Stejt departmenta, Džon Negroponte danas je izjavio da vanredno stanje, koje on od predsednika Perveza Mušarafa zahteva da se ukine, "nije spojivo" sa održavanjem slobodnih izbora.

"Ne smatramo da je takav vid vanrednih mera spojiv sa atmosferom koja je potrebna za održavanje fer i slobodnih izbora", rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara na konferenciji a novinare održanoj u ambasadi SAD u Islamabadu.

"Tražimo da se te mere ukinu, da se vanredno stanje ukine i da se oslobode svi politički zatvorenici", dodao je Negroponte koji se juče sastao sa pakistanskim predsednikom.

On je takođe pozvao Mušarafa i vođu opozicije Benazir Buto da ponovo započnu politički dijalog.

"Ako dve strane preduzmu mere sa ciljem uspostavljanja dijaloga o pomirenju, kao što su to već i ranije radile, smatramo da bi to moglo biti pozitivno. Takav dijalog bi pomogao poboljšavanju političke situacije", rekao je američki diplomata.

Mušaraf je juče odbio da ukine vanredno stanje sve dok se kako je obrazložio, ne poboljša bezbednosna situacija, uprkos pritisku opozicije i zahtevima američkog izaslanika. Pakistanski predsdenik je kazao da je doneo odluku o uvođenju vanrednog stanja u cilju odbrane nacionalnog jedinstva suočen sa pretnjama islamističkih terorista.

"Predsednik Mušaraf je jasno rekao američkom izaslaniku da vanredno stanje ne može biti ukinuto sve dok se ne poboljša bezbednosna situacija u zemlji", rekao je portaprol pakistanskog predsednika.

XS
SM
MD
LG