Linkovi

OEBS nije u mogućnosti da posmatra Parlamentarne izbore u Rusiji


Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju saopštila je da neće posmatrati parlamentarne izbore u Rusiji, idućeg meseca, zbog zvaničnih ograničenja od strane ruskih vlasti.

U saopštenju, izdatom u Varšavi, kancelarija OEBSa za demokratske institucije i ljudska prava kaže da su ruske vlasti više puta odbile zahteve za izdavanje viza izbornim stručnjacima i posmatračima OEBSa. Kancelarija je na osnovu toga zaključila da ruske vlasti ne žele da prie posmatrački tim na vreme i u duhu saradnje. Predstavnica pomenute kancelarije, Urdur Gunarsdotir, izjavila je za Glas Amerike da je OEBS sprečen da posmatra, ne samo na dan izbora, 2. decembra, već i predizbornu kampanju i izveštavanje medija uoči izbora. Ona je dodala da je do izbora ostalo samo nešto više od dve nedelje i da zbog toga OEBS neće moći da ih posmatra na adekvatan način.

”Nije bilo lako doneti takvu odluku. Shvatamo da će mnogi biti nezadovoljni. Ali ne vidimo kako bismo mogli da ih posmatramo, niti da imamo izbor u tome.

Član ruske Centralne izborne komisije, Igor Borisov, kaže da odluka OEBSa ”nije konstruktivna.“ U izjavi za Glas Amerike on je rekao da OEBSu ne bi bilo od koristi posmatranje preliminarnih procedura, kao što je registracija političkih stranaka.

Borisov je rekao da je Komisija smatrala da bi bilo bolje da OEBS počne sa posmatranjima posle registracije stranaka. To bi, po njegovim rečima, omogućilo posmatračima da odluče gde da posmatraju kandidate na izborima. Zašto bi se oni bavili, na primer, Zelenom strankom, koja nije uspela da se nađe na glasačkim listićima, rekao je Borisov.

Izbore će možda posmatrati drugi međunarodni posmatrači, ali bez posmatrača iz OEBSa njihov broj će biti mali. Rusija je pozvala 70 posmatrača iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju da posmatraju ove izbore, dok ih je na prethodnim izborima, 2003., bilo 400. Svih 56 država članica OEBSa, uključujući Rusiju, potpisale su 1990. godine sporazum o pozivanju međunarodnih posmatrača radi praćenja izbora. U izjavi za Glas Amerike, ruski aktivista za ljudska prava, Lev Ponomarev, rekao je da će ova odluka OEBSa narušiti međunarodni ugled Rusije.

Ponomarev je rekao da je teško predvideti kako će se događaji odvijati. Ali, ako OEBS proglasi izbore nepravilnim, pita se on, kako će Rusija moći i dalje da ostane u međunarodnim demokratskim organizacijama, kao što je Grupa osam industrijski najrazvijenijih zemalja?

XS
SM
MD
LG