Linkovi

Buš: Nije potrebno da članovi Kongresa govore vojnim starešinama šta da rade


Američki zakonodavci podeljeni su oko budžeta za rat u Iraku. Predsednik Buš kaže da opozicione demokrate ugrožavaju vojsku na ratištu, jer još nisu usvojile njegov zahtev za finansiranje rata. Demokrate uzvraćaju da predsednik i republikanci blokiraju nastojanja da se promeni kurs u Iraku.

Republikanci u Senatu juče su blokirali demokratski predlog zakona kojim se traži da dodatnih 50 miijardi dolara za finansiranje rata u Iraku bude povezano sa određivanjem plana po kome bi se američke oružane snage povukle iz Iraka do kraja sledeće godine. S druge strane, demokrate u Senatu blokirale su republikansku meru koja bi bezuslovno izdvojila još 70 milijardi dolara za ratni budžet.

Predsednik Buš kaže da Kongres ne ispunjava svoje obaveze prema američkim trupama. U svom redovnom nedeljnom obraćanju naciji putem radija, predsednik je rekao da demokrate koriste proces raspodele novca u budžetu da bi predstavile svoju političku poziciju prema ratu.

"Nije nam potrebno da članovi Kongresa govore našim vojnim starešinama šta da rade. Potrebno nam je da Kongres posluša naše komandante i da im da ono što im treba da da dobiju rat protiv ekstremista i radikala. Kongres zna da ću uložiti veto na ovaj zakonski predlog. U ovo vreme rata, naše trupe zaslužuju punu podršku Kongresa – a to znači dati našim vojnicima neophodna finansijska sredstva da uspešno okončaju svoju misiju".

Iako su demokrate do sada bile neuspešne u organičavanju predsednikovih ratnih nastojanja, svakako su uspele da otežaju vojsci da dođe do novca koji tvrdi da joj je neophodan. Protivljenje ratu je jedan od glavnih razloga zbog kojih su demokrate preuzele kontrolu nad Kongresom ranije ove godine. Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja TV mreže NBC i dnevnika Vol Strit Džornal više od dve trećine Amerikanaca ne odobrava način na koji predsednik Buš vodi rat.

U odgovoru demokrata na predsednikov govor naciji, senator iz Pensilvanije Bob Kejsi je rekao da je predsednikova strategija ima propuste, jer je njegova odluka da ranije ove godine pošalje dodatne trupe u Irak imala za cilj da iračkim liderima omogući dovoljno vremena da dođu do političkog pomirenja, ali kako je naglasio Kejsi – to se nije dogodilo, a irački lideri ne uspevaju da preuzmu odgovornost za svoju bezbednost.

"To znači da se naši vojnici bore za mir, za koji smo mi sami više zainteresovani nego irački lideri. I dok se oni razvlače, cena rata za naše trupe, našu nacionalnu bezbednost i našu državnu blagajnu raste".

Kejsi je dodao da demokrate žele da krenu napred tako što će odgovorno premestiti američke oružane snage izvan iraka kako bi se bolje fokusirale na obuku iračkih vojnika. Demokrate u Kongresu kažu da ukoliko sada ne budu mogle da usvoje zakonski predlog o finansiranju povezan sa povklačenjem vojske, da će o budžetu za rat raspravljati tek posle Nove godine. Sekretar za odbranu Robert Gejts kaž eda ukoliko Kongres ne odobri novac odmah, da će biti prinuđen da otpusti oko 200 hiljada zaposlenih i radnika na ugovor u vojsci.

XS
SM
MD
LG