Linkovi

Haški tribunal: Svedoci odbijaju da svedoče o Ramušu Haradinaju


Kosovski Albanac Sadri Selca uhapšen je pod optužbom za nepoštovanje suda zato što je odbio da svedoči na sudjenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom. Danas popodne na sudjenju Haradinaju je odbio da svedoči i zaštićeni svedok čiji je iskaz trebalo da bude prenošen video vezom iz Kanade.

Selca je drugi svedok koji je iz istog razloga uhapšen u poslednjih pet dana. Pre njega, prošlog petka, uhapšen je Avni Krasnići koji je u ponedeljak prvi put izveden pred sudije u Hagu, ali se nije izjasnio o krivici.

Prema saopštenju, Selca se 21. juna, bez opravdanja, nije pojavio pred Tribunalom, iako je bio pozvan da svedoči. U saopštenju se ne navodi gde je Selca uhapšen. Tribunal ga je zbog toga 7. novembra optužio za nepoštovanje suda. Za taj prekršaj, zaprećena je kazna do sedam godina zatvora, globa do 100.000 evra ili obe.

Pre Selce i Krasnićija, za nepoštovanje suda optužen je i Šefćet Kabaši koji se u junu pojavio u sudnici, dao svečanu izjavu da će govoriti istinu, a zatim odbio da svedoči. Kabaši je tada kazao i da zaštitne mere Tribunala "važe samo u sudnici", jer neki od svedoka sa sudjenja bivšem lideru OVK Fatmiru Ljimaju, na kojem je i on svedočio, "nisu više živi". Tribunal je nedavno pravosnažno oslobodio Ljimaja krivice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima 1998. u logoru Lapušnik.

Danas popodne na sudjenju Haradinaju je odbio da svedoči i zaštićeni svedok čiji je iskaz trebalo da bude prenošen video vezom iz Kanade. Svedok S-30 nije se pojavio na mestu koje je za to odredjeno, iako mu je bio uručen obavezujući nalog kanadskih vlasti i Tribunala. Predstavnik kanadskog tužilaštva Teodor Taks je rekao da je obavezujući nalog uručen svedoku 8. novembra, ali da je on odmah rekao da mu se neće povinovati, što je kasnije ponovio.

Od početka sudjenja Haradinaju, tužioci imaju teškoće sa svedocima koji odbijaju da svedoče. Glavna tužiteljka Karla Del Ponte više puta je upozoravala, uključujući i u govorima pred Savetom bezbednosti UN, da je na Kosovu rašireno sistematsko uznemiranje i zastrašivanje svedoka. Većina svedoka optužbe tokom sudjenja je iskaze dala uz zaštitne mere, skrivenog lika i uz elektronski izmenjen glas.

Sudsko veće Alfonsa Orija do sada je, pored toga, izdalo više od 30 naloga kojim se svedoci obavezuju da se pojave pred Tribunalom.

Bivši vodja OVK u području Dečana, Haradinaj optužen je za zločine nad Srbima, Albancima i Romima u dečanskom kraju od marta do septembra 1998. Zajedno sa njim optuženi su i Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj koji su mu bili podredjeni.

XS
SM
MD
LG