Linkovi

Praznična sezona u Americi, a uz nju i najveći košmar za aviokompanije


Praznična sezona u Americi je na pragu, a uz nju i najveći košmar za aviokompanije. Njihova već ugrožena reputacija naći će se na velikom ispitu u naredne dve nedelje, jer se u periodu oko Dana zahvalnosti, idućeg četvrtka, očekuje nezapamćen broj putnika. Upravo zato, avioprevoznici su ranije nego inače započeli kampanju upozoravanja potrošača i molbi da se na aerodrome stigne što ranije.

Počev od petka, pa do kraja mesea, očekuje se da 27 miliona ljudi, četiri procenta više nego prošle godine, prokrstari zemljom. Avioni će biti 90 odsto popunjeni, a svi ti ljudi i sve te torbe mogli bi zajedno da doprinesu velikim kašnjenjima. Poštovanje reda vožnje postalo je veliki problem u SAD. Prošlog meseca, skoro četvrtina letova je kasnila, što je najgori procenat u istoriji komercijalnog avio-saobraćaja.

«Bilo je bolje i moglo bi da bude bolje, usuđujem se da kažem - uz malo bolji menadžment. Smanjuju troškove, a potrošači trpe».

Zbog svega što se očekuje, neke velike aviokompanije će tokom praznika angažovati dodatnih i do 500 radnika, dok će aerodromi napraviti veće začlihe hrane i vode, za slučaj da avioni budu prizemljeni na duže vreme,kao što je bio slučaj prošlog Božića u Denveru. Aviokompanije apeluju na putnike ne samo da stignu ranije na aerodrom, nego i da ostave dovoljno vremena za presedanje.

«Ukoliko propustite vezu, sledeća bi mogla da bude za dva ili tri dana, zbog popunjenosti aviona»

Suočeni sa žalbama potrošača, avioprevoznici su svesni da je ulog izuzetno veliki.

«Aviprevoznici u ovom trenutku ne žele da se Kongres u bilo kom smislu meša u njihov posao, plaše se pokreta za prava putnika i to je ono što pokreće čitav ovaj proces priprema».

Savet koji putnicima upućuju svi, jeste da uz prtljag ne zaborave da «ponesu» puno strpljenja.

XS
SM
MD
LG