Linkovi

Opasnosti od terorista koji putem interneta šire ideologiju i regrutuju članove


Beni Tomson, kongresmen demokrata je bio među prvima koji su se obratili podkomitetu za obaveštajna i pitanja protoka informacija i rizika od terorizma američkog Kongresa. Tomson koji predsedava komitetom pod čijim se okriljem nalazi pomenuti podkomitet, se zalaže za osnivanje nacionalne komisije koja bi ispitala uzrke ekstremističkog nasilja.

Brus Hofman, profesor na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, je skrenuo pažnju na to da internet stvara prijatnu atmosferu za forume na kojima se okupljaju teroristi sa raznih strana planete.

«Kao što sam već pomenuo, teroristi mogu direktno da upute precizno isplanirane poruke željenoj demografskoj populaciji. Tekstovi na veb-stranama nekih terorističkih grupa npr., su prevedeni na 26 jezika.»

Hofman i drugi stručnjaci koji su svedočili pred podkomitetom, su istakli da zbog nepostojanja regulativa korisnici interneta lako mogu da ostanu anonimni, pa samim tim i neuhvatljivi. Dodali su da u prilog tome ide i materijalne priuštivost korišćenja svetske kompjuterske mreže.

Isto kao i svi drugi korisnici interneta, teroristi mogu da razmenjuju ideje u četovima i preko video snimaka. I kako je rekla Rita Kec, direktor instituta koji se bavi traganjem za međunarodnim terorističkim entitetima, jako ih je teško pobediti.

Rita Kec, Institut za traganje za međunarodnim terorističkim entitetima
«Rat protiv terorizma nije gotov dokle god postoje lokalne terorističke grupe u Iraku, Alžiru, Egiptu, Somaliji, Libiji i u drugim mestima, koje se zaklinju na vernost Osami Bin Ladenu.»

Ali i pored evidentnih poteškoća, kongresmen demokrata Džejn Harman kaže da je uverena da nacionalna komisija za sprečavanje terorizma može da pronađe način za pobedu u ratu protiv terorizma. Harman predsedava podkomitetom za obaveštajna i pitanja protoka informacija.

«Ne postoji magična pilula ili knjiga pravila kojom može da se reši problem, ali postoje koraci koji mogu da se preduzmu.»

Prošlog meseca je u Kongresu usvojen akt o preventivi agresivne radikalizacije i terorizma na domaćem terenu, kojim se nalaže da se osnuje nacionalni komisija čiji će zadatak biti da se spreči formiranje nasilničkih radikalnih grupacija. Zakon još uvek nije odobren od strane Senata.

XS
SM
MD
LG