Linkovi

Dato zeleno svetlo za ukidanje granice između starih i novih šengenskih država


Pomalo u senci događanja ovih dana u Briselu, evropski ministri unutrašnjih poslova su zaključili, reklo bi se, proces koji se može nazvati istorijskim - konačno su dali zeleno svetlo da od 21. decembra godine, potpuno nestanu granice izemđu sadašnje, tzv. šengenske zone i devet novih evropskih članica. Nakon "velikog praska" 2004. godine, kada je 10 država ušlo u EU, ovo se smatra najvecim evropskim "otvaranjem".

Nakon što su zaključili da je devet centralno i istočno evropskih država, članica Unije, uspešno izvršilo sve pripreme za pridruženje zoni Šengena, evropski ministri unutrašnjih poslova su protekle sedmice konačno dali zeleno svetlo da se 21. decembra ukinu granice starih i novih šengenskih država.

To znači da će do kraja ove godine u 21 državi EU, kao i na Islandu i u Norveškoj, međudržavne granice postati prošlost. Novo društvo čine Mađarska, baltičke republike, Malta, Poljska,Slovačka,Češka i Slovenija.

Evropski komesar za unutrašnje poslove, Franco Fratini:

"Poduzeli smo zaista istorijski korak da uknemo unutrašnje granice i proširimo Šengen do kraja decembra ove godine. Biće to ogroman korak u pravcu garantovanih sloboda kretanja građana Evrope".

Ostvaruje se tako san potpisnika Sporazuma o zajedničkoj granici, potpisanog u luksemburškom selu Ševeningen 1985. godine između Belgije, Luksemburga, Holandije, Njemačke i Francuske, sporazuma koji je na snagu stupio pet godina posle. Danas, tačnije ove sedmice će šengenski prostor dobiiti i novi, kompjuterizovani sistem zajedničke baze i obrade podataka o svima koji pokucaju na njegove granice.

"Evropski lideri neće načiniti tu grešku da dovedu u pitanje važnost šengenskog prostora, kao prostora slobode kretanja i ukupne slobode. Međutim, neophodno je da se osnaži sigurnost na tom prostoru, kako kriminalci ne bi imali koristi od činjenice da se mogu slobodno kretati", rekao je Franco Frattini

Druga strana ove priče je činjenica da su, kako bi unutrašnje granice slabile, jačale one spoljne Tako šengenski sertifikat zaslužuju one države koje, sem dobre volje, imaju i efikasne instrumente kontrole vlastitih granioca okrenutih ostatku sveta- dakle, i Zapadnom Balkanu, sa kojeg će Zapad ostati jednako udaljen kao i do sada. Jedina šansa su vizne olakšice koje bi, prema obećanju Brisela, trebale stupiti na snagu tek koji dan nakon oživljavanja novog, proširenog Šengena.

XS
SM
MD
LG