Linkovi

Istraživanje agencije Indeks Kosova pred lokalne i opšte izbore na Kosovu


Istraživanje agencije Indeks Kosova pokazuje da će do sada,najveća partija po veličini, Demokratska stranka Kosova, osvojiti drugo mesto te da bez obzira na očekivano vodeće mesto, lider trenutno opozicione Demokratske partije Kosova Hašim Taći, neće biti u prilici da samostalno formira vladu.

Kao razlog za ovako ”radikalne promene” na Kosovu, ovdašnji analitičari navode ”nesposobnost koalicije koja vodi privremenu vladu da u delo sprovede niz obećanih promena, ogromne socijalne poteškoće, nezaposlenost i nerešen status Kosova”. Kompromitujuće biografije pojedinih ministara u vreme njihovih mandata takođe se navode kao veliki razlog za ovakav preokret na kosovskoj političkoj sceni.

Kosovski elektronski mediji preneli su danas izjavu lidera Demokratske partije Hašima Taćija, kojom on tvrdi da ”ni nakon dodatnih 100 dana razgovora Beograd i Pristina ne bi postigli kompromis te da će ”vrlo brzo nakon 10.decembra biti određen datum za jednostrano proglašenje nezavisnosti”.

Inače poznati prištinski advokat Tom Gaši,potvrdio je danas da je početkom ovog meseca predao optužnicu okružnom tužiocu u Prištini u kojoj se zvaničnici UNMIK-a terete za umešanost u organizovani krminal i da su međunarodni tužioci i sudije primili mito od 5 miliona eura za oslobađanje nekih zatvorenika. Na osnovu tužbe uhapšen je jedan od zvaničnika pravosuđa.

XS
SM
MD
LG