Linkovi

Hemijski sastojak u čili paprikama može da bude korišćen za umanjenje bola


Novo istraživanje ukazuje da jedan hemijski sastojak u čili paprikama može da bude korišćen za umanjenje bola posle hirurške operacije. Stručnjaci koji se bave bolom u Danskoj, kažu da su koristili prečišćenu formu tog sastojka i ustanovili da su rezultati obećavajući.

Istraživači su ustanovili da će postoperativni bol jednog dana možda moći da se kontroliše hemikalijama koje sadže – čili papričice. Danski istraživačEske Asvang kaže da osećaj utrnulosti koji izaziva kapsaicin iz čilija mogao da bude veoma koristan.

«Utrnulost u stvari izaziva nervni fiber kojeg kapsaicin aktivira, tako da fiber ne može da sagori ili sprovede bol koji se normalno oseća», kaže Asvang.

Ljudi koji imaju artritis ili kožno zapaljenje već koriste protiv bola kreme sa kapsaicinom. Doktor Asvang je hteo da ustanovi da li prečšćeni kapsaicin može da umanji bol posle hirurške operacije.

«Jednostavno smo ga ubrizgali kao tečnost, zatvorili ranu i zatim posmatrali pacijente naredne četiri nedelje».

Doktor Asvang kaže da su pacijenti koji su operisali slepo crevo, a koji su primili kapsaicin, osećali znatno manji bol posle operacije nego pacijenti koji nisu primili taj sastojak. Asvang kaže da sada treba istražiti da li kapsaicin pomaže pacijentima koji su podvrgnuti mnogo ozbiljnijim operacijama, sa dužim periodom oporavka. On ipak upozorava da to ne treba isprobavati kod kuće.

«Možete da se inficirate stavljajući obične čili papričice i masti koje normalno koristite. Ako nešto od toga stavite na ranu, možete da je inficirate što naravno nije poželjno», kaže Asvang.

NARR: Medjutim, prečišćeni kapsaicin koji se koristi u operacionim salama mogao bi dovede do upotrebe slabijih lekova za umanjenje bola posle hirurške operacije.

XS
SM
MD
LG