Linkovi

Crna Gora treba da prilagodi sporazum sa SAD o imunitetu njenih državljana


Crna Gora treba da prilagodi sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o imunitetu njenih i američkih državljana pred Međunarodnim krivičnim sudom stavovima Evropske unije, upozorila je Evropska komisija u izvještaju o crnogorskom napretku u pridruživanju EU.

U dijelu izvještaja EK o regionalnim pitanjima i međunarodnim obavezama navodi se da je Crna Gora 19. aprila 2007. potpisala bilateralni sporazum o imunitetu sa SAD, koji obuhvata američke i crnogorske državljane i obezbjeđuje izuzeće iz nadležnosi Međunarodnog krivičnog suda.

“Ovaj sporazum nije u skladu sa zajedničkim stavovima EU o integritetu Rimskog statuta ili sa odgovarajućim smjernicama EU o bilateralnim sporazumima o imunitetu. Crna Gora treba da se uskladi sa stavom EU”, navodi se u Izvještaju, prenosi list “Vijesti”.

Ako se izuzme "član 98", Evropska komisija je uglavnom pozitivno ocijenila politiku Podgorice prema regionalnima pitanjima i međunarodnim obavezama, naglašavajući da "regionalna saradnja i dobri dobrosusjedski odnosi čine suštinski dio procesa kretanja Crne Gore ka EU".

”Crna Gora nema problema sa poštovanjem dejtonskog-pariskog mirovnog sporazuma. Saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju je zadovoljavajuća. Što se tiče zamrzavanja imovine optuženih pred Haškim tribunalom, pravni okvir je uspostavljen. Ostaje da bude primijenjen u praksi”, navodi se u izvještaju.

Evropska komisija smatra da odnosi Crne Gore sa Srbijom "zadovoljavajuće napreduju" sa Hrvatskom se "dobro razvijaju" sa Bosnom i Hercegovinom su se "intenzivirali" a sa Albanijom "dodatno razvili".

Funkcioner Demokratske partije socijalista Predrag Bošković ocijenio je da je Crna Gora ostvarila veći napredak u procesu pridruživanja Evropskoj uniji nego što su u istoj fazi postigle neke zemlje regiona koje sada imaju status kandidata.

S druge strane, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocijenio je poražavajućom ocjenu Evropske komisije “da su administrativni kapaciteti prije svega Vlade Crne Gore nedovoljni i nespremni” da prihvate i rade na usvajanju evropskih standarda.

XS
SM
MD
LG