Linkovi

Pakistanski predsednik Mušaraf: Vanredno stanje za slobodne i poštene izbore


Pakistanski predsednik general Pervez Mušaraf rekao je danas da parlamentarne izbore treba održati u planirano vreme, ali da će vanredno stanje ostati na snazi kako bi se osiguralo da izbori budu pošteni i slobodni.

"Trebalo bi da imamo izbore pre 9. januara", rekao je Mušaraf na konferenciji za novinare na kojoj je odbio da precizira kada će vanredno stanje biti ukinuto.

On je dodao da vnredne mere doprisnose većem zakonu i redu, kao i borbi protiv terorizma.

"I, prema tome, sve što mogu da kažem jeste da, mada shvatam da varedno stanje mora biti ukinuo, ne mogu reći kog datuma", rekao je Mušaraf.

Pakistanski predsednik je prošle nedelje uveo vanredno stanje za koje je rekao da će pomoći sukobljavanju s pretnjama od talibana i Al Kaide.

Glavne mete, medjutim, ovih mere su za sada Mušarafovi najglasniji kritičari, uključujući sve nezavisnije sudstvo i mediji. Hiljade ljudi je uhapšeno u Pakistanu tokom protekle nedelje, a liderka opozicije Benazir Buto je u petak, na dan kada je zakazan veliki miting njene stranke, bila u kućnom pritvoru.

Predsednik i šef armije pod pritiskom SAD i drugih zapadnih zemalja pristao je da se ukine vanredno stanje u roku od nekoliko nedelja. Predsednik SAD Džordž Buš je rekao da je obećanje Mušarafa da će ponovo uspostaviti civilnu vladavinu "pozitivno". SAD smatraju Mušarafa jednim od glavnih saveznika u borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG