Linkovi

Republika Srpska napušta pozicije u Parlamentu BiH?


Lider vodeće stranke u Republici Srpskoj Milorad Dodik rekao je u Banjaluci da će političari iz RS napustiti rukovodeće pozicije u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta u Sarajevu ukoliko Kancelarija visokog predstavnika i medjunarodna zajednica nastave sa "grubom primenom sile u politici".

"Stranka nezavisnih socijaldemokrata želi da pruži šansu razgovorima i zato još uvek naši ljudi sede u parlamentu Bosne i Hercegovine. Kada shvatimo da nema dogovora, ni oni neće više biti u parlamentu", poručio je sa konferencije za novinare Dodik, koji je i premijer RS.

Dodik je istakao da je "SNSD svestan da visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak neće povući svoju odluku, jer time čuva svoj dignitet". "No, mi smo spremni da prihvatimo dopunu nametnute odluke koja bi glasila - u institucijama BiH većina ne može da bude iz jednog naroda i iz jednog entiteta", istakao je Dodik. Po njegovom mišljenju, "to je nešto najbolje što može doprineti BiH i njenoj dugoročnoj stabilizaciju i poverenju, jer BiH egzistira na činjenici da u institucijama nema preglasavanja".

On je poručio da je za RS neprihvatljiva i teoretska mogućnost preglasavanja u institucijama BiH, dodajući da SNSD traži i da bude izmenjena odredba prema kojoj i zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH može zakazivati sednice, te da je pravni tim Vlade RS ovakve predloge uputio na razmatranje pravnim ekspertima OHR. "Aktuelna politička situacija u BiH je reakcija na ničim izazvane mere koje je doneo visoki predstavnik, iako neki u Evropi i na drugim mjestima pokušavaju da stvore utisak kako se u RS nešto pravi zbog Kosova", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da će SNSD, ukoliko ne bude dogovora sa OHR, primeniti raniju odluku Glavnog odbora da idu u opoziciju, ali da se poslanici ove stranke neće povlačiti iz parlamenta BiH. "U tom slučaju moguće je da udjemo u izbor novog Saveta ministara BiH, a u to će SNSD ući sa jasnim predlogom da OHR promeni svoju odluku. U suprotnom, nećemo biti spremni da razgovaramo o Savetu ministara BiH", rekao je Dodik.

U slučaju takvog razvoja dogadjaja, ocenio je Dodik, BiH bi mogla da udje u period višemesečnog nefunkcionisanja Saveta ministara BiH, posle čega su izbori jedini izlaz, na kojima SNSD računa da će dobiti još veći broj glasova.

Za OHR neprihvatljivi predlozi iz Republike Srpske

Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) ocenila je da predlog dopuna pravnih stručnjaka iz Republike Srpske na Odluke o donošenju zakona o izmenama i dopunama Zakona o Savetu ministara BiH ne predstavlja osnovu za dalje razgovore.

"Umesto da proces donošenja odluka u Savetu ministara BiH poboljša i učini efikasnijim, predlog RS uvodi nove mogućnosti za blokadu koje nisu ni postojale pre odluke visokog predstavnika od 19. oktobra" - navodi se u saopštenju OHR-a.

U tekstu se dodaje da je cilj odluke visokog predstavnika da "poboljša efikasnost, a da pri tome osigura da je moguće štititi interese konstitutivnih naroda".

"Odluka visokog predstavnika je na snazi i o njoj se ne može pregovarati. Nedavna deklaracija Upravnog odbora Saveta za provodjenje mira pozdravila je inicijativu visokog predstavnika da pobliže objasni da se njegovom Odlukom zadržava ustavna zaštita konstitutivnih naroda i entiteta" - navodi se iz OHR-a.

XS
SM
MD
LG