Linkovi

Pisac Norman Majler umro - u njujorškoj bolnici – u svojoj 85. godini


Gotovo 60 godina, Norman Majler je bio jedan od američkih najplodnijih i najkontroverznijih pisaca. Rođen 29. januara, 1923, umro je jutros u jednoj njujorškoj bolnici – u svojoj 85. godini.

Norman Majler je imao samo 25 godina kada je stupio na književnu scenu svojim prvim romanom «Goli i mrtvi». Priča iz Drugog svetskog rata je univerzaln prihvaćena kao jedan od najboljih romana koji su proizašli iz tog rata. Objavljena 1948, knjiga je još neobičnija kada se ima u vidu da je Majler realistički pisao o bitkama u kojima nikada nije učestvovao. Mnogi kritičari u tom romanu mladog Majlera vide tragove Ernesta Hemingveja. Tema koja se u njegovim delima neprekidno ponavlja, kao i kod Hemingveja, jeste junakovo ispitivanje sopstvene muškosti. Čak i kao pisac, Norman Majler se smatrao borcem, ratnikom. Često se poistovećivao sa šampionima u boksu kao što su Muhamed Ali i Džo Frejzer, baš kao što se Hemingvej poistovećivao sa lovcima i toreadorima. Majler je čak javno priznao da se ugledao na Hemingveja i da je hteo da postane sveopšti simbol muškosti. Ali Hemingvej je primetio da pisac kada postane javna ličnost gubi oštrinu i Majler se sa tim saglasio.

«To je dilema, jer kada izađete u javnost, izloženi ste raznovrsnim udarcima... Hemingvej je govorio o tome kao o otupljivanju, otupljivanju sopstvene oštrice... A onda je proširivao metaforu i govorio, otprilike, da onda treba da uzmete sečivo, naoštrite ga na kamenu za brušenje i - nastavite da pišete.»

Objavljivanjem knjige «Goli i mrtvi», Majler je postao slavan i uživao je u tom publicitetu. Njegov drugi roman, «Barbary Shore», doživeo je neuspeh i kod kritičara i kod čitalaca. Majler je potom imao muke da pronađe izdavača za svoju treću knjigu, «Park jelena», koja je smatrana preterano otvoreno seksualnom. Prikazivači su je odbacivali i pitali se da li je Majler pisac jedne knjige, koji nikada neće da napiše ništa slično prvoj. Međutim danas, kritičari ponovo procenjuju «Park jelena» i mnogi smatraju da je to najbolje Majlerovo delo. Norman Majler je postao istaknut glas tokom 1960-ih, tekstovima poput romana «Zbog čega smo u Vijetnamu?» i svojim svedočenjem o konvencijama za predsedničku nominaciju 1968, pod naslovom «Majami i opsada Čikaga». Dobio je prestižne Nacionalnu književnu nagradu i Pulicerovu nagradu za «Noćne armije», lični izveštaj o maršu antiratnih aktivista na Pentagon, 1967. Drugu Pulicerovu nagradu je dobio 1979, za «Dželatovu pesmu», istinitu priču o ispovesti ubice Gerija Gilmora. Oduvek krajnje samouveren i otvoren, Majler je ponekad delovao kao klovn koji traži publicitet. Na primer 1968, kandidovao se za gradonačelnika Njujorka, zalažući se da sam grad postane odvojena država. Ipak, čak i njegovi najoštriji kritičari su saglasni da je bio briljantan, ako ne i genijalan. Odrastao u gradu Njujorku, primljen je na Univerzitet «Harvard» neobično rano, u šesnaestoj godini. Nameravao je da postane inženjer. Međutim, počeo je da piše kratke priče i kada je dobio fakultetsku književnu nagradu, Norman Majler je znao da je to njegov pravi poziv. Pored romana, kratkih priča i eseja, Majler je napisao scenario, bio producent, režiser i glumac u nekoliko filmova. Njegov prvi roman posle decenije pauze je objavljen ove godine. «Zamak u šumi» je izmišljena hronika detinjstva Adolfa Hitlera, u kojoj se istražuju teme dobra i zla. U oktobru, upravo kada su mu bila operisana zadebljanja na plućima, objavljena mu je knjiga pod naslovom «O Bogu: neuobičajeni razgovor». U svom završnom delu, Norman Majler je izložio svoj koncept prirode Boga, pokazujući da mu književna oštrica, čak i u 85. godini, nije otupela.

XS
SM
MD
LG