Linkovi

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili najavio izbore za januar


Predsednički izbori u Gruziji, čije je održavanje planirano za sredinu sledeće godine, biće održani u januaru 2008, najavio je predsednik Mihail Sakašvili. Objava je usledila nakon šest dana protesta opozicije protiv njegove vladavine, i uvođenja vanrednog stanja u sredu.

Oko zgrade gruzijskog parlamenta u Tbilisiju tada su raspoređene jake policijske i vojne snage. Predsednik je odluku o uvođenju vanrednog stanja saopštio pošto su policijske snage razbile demonstracije opozicije, koje su neprekidno trajale tokom prethodne sedmice.

Televizijska stanica koja je podržavala opoziciju zatvorena je, a ostali mediji izveštavaju pod striktnim ograničenjima koja je nametnula vlada. Sakašvili je u četvrtak rekao da opozicija "pokušava da izvede puč uz podršku Rusije".

Premijer Zurab Nogaideli je u obraćanju naciji izjavio da je u zemlji izvršen pokušaj državnog udara. Gruzija je prethodno povukla na konsultacije svog ambadadora u Moskvi, dok je Sakašvili najavio proterivanje više službenika ruske ambasade u gruzijskoj prestonici. Komandant ruske kopnene vojske najavio je povlačenje ruskih trupa iz njihove poslednje vojne baze na teritoriji Gruzije.

XS
SM
MD
LG