Linkovi

Štajnmajer razgovarao sa članovima kosovskog pregovaračkog tima


Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer izrazio je danas nadu da je i dalje moguće da se u pregovorima Beograda i Prištine pod okriljem trojke postigne sporazumno rešenje o budućem statusu Kosova. Predsednik kosova Fatmir Sejdiu je posle sastanka sa Štajnmajerom istakao da će Priština i posle 10. decembra odluke donositi u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Štajnmajer je danas u Berlinu razgovarao sa članovima kosovskog pregovaračkog tima koji je predvodio predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

Nemački šef diplomatije na kratkoj konferenciji za štampu večeras nije želeo da odgovori na pitanje kako će Nemačka i Evropska unija postupiti ukoliko kosovske institucije donesu odluke o jednostranom proglašenju nazavisnosti.

“Bio bi to pokazatelj lošeg političkog stila ako bih rad trojke, koji treba da traje još punih mesec dana, dezavuisao time što bih prejudicirao njegov rezultat ili ga čak proglasio propalim. Zato neka ostane na tome da procesu pod okriljem trojke damo, doduše malu, ali ipak šansu za uspeh”, rekao je Štajnmajer.

Predsednik Kosova Sejdiju je na pitanje kada kosovske institucije nameravaju da donese odgovarajuće odluke o proglašenju nezavisnosti, odgovorio uzdržano navodeći da će i “posle podnošenja izveštaja trojke 10. decembra Priština svoje akcije i dalje koordinirati sa partnerima u EU i NATO”.

“Naša vizija je da Kosovo bude nezavisna, moderna država ne samo albanske većine, već i svih manjina, dakle i srpske manjine”, rekao je Sejdiju navodeći spremnost Prištine da radi na ispunjavanju plana Martija Ahtisarija.

Štajnmajer je juče u Berlinu o Kosovu razgovarao i sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem. Tom prilikom ga je upozorio da ne bi bilo dobro da se rok za postizanje sporazumnog rešenja za status Kosova odlaže za vreme posle 10. decembra, jer bi to bilo skopčano sa rizicima po bezbednost čitavog Zapadnog Balkana.

O Kosovu će sutra sa američkim predsednikom Džordžom Bušom u Teksasu razgovarati i savezna kancelarka Angela Merke. Prema navodima vladinih krugova u Berlinu, za tu priliku je predviđena i “produbljena razmena mišljenja” o Kosovu.

XS
SM
MD
LG