Linkovi

Buš odao priznanje vođstvu Francuske u pogledu Avganistana i Kosova


Predsednik Buš je odao priznanje vođstvu Francuske u pogledu Avganistana i Kosova, posle njihovog današnjeg sastanka u Maunt Vernonu, kući prvog predsednika Sjedinjenih Država Džordža Vašingtona u okolini prestonice. Predsednik Sarkozi je izjavio da su njih dvojica razmotrili i pitanja zaštite životne sredine i NATO-a, kao i situaciju u Avganistanu, dodavši da mu se dopala otvorenost američkog predsednika u razgovoru o svim temama. Predsednik Buš je priznao da je proteklih godina bilo određenih razmimoilažnja sa Francuskom u pogledu invazije na Irak, ali je dodao da ima osećaj da sada ne postoje razlike u pogledu potrebe da se demokratiji u Iraku pomogne.

Pre odlaska u Maunt Vernon, francuski predsednik je na zajedničkoj sednici oba doma američkog Kongresa rekao da će njegova zemlja biti uz Vašington u borbi protiv terorizma u Avganistanu i širenja nuklearnog oružja u Iranu.

Sarkozi je naglasio da Amerika može da računa na Francusku i da te dve zemlje moraju zajednički da brane i promovišu vrednosti i ideale slobode i demokratije. Francuski predsednik je takođe odao poštu američkim žrtvama u Drugom svetskom ratu. Tokom sinoćnje večere u Beloj kući, predsednik Sarkozi je rekao da bi «ponovo hteo trajno da osvoji američko srce».

XS
SM
MD
LG