Linkovi

Nafta iznad 98 dolara za barel, kineski komentari potisli dolar


Cene nafte popele su se iznad 98 dolara za barel, zalazeći sve dublje u rekordne sfere, uporedo sa daljim padovima dolara i nervozom trgovaca oko sigurnosti nabavki petroleja pred dalazeću zimu i snažne bure na Severnom moru koja je dovela do prekida u isporukama.

Ulagači, u naporu da se zaštite od udara kreditne krize na stambenom sektoru SAD - odnosno od padajućeg dolara - gurnuli su cenu nafte za gotovo 30 dolra u vis od sredine avgusta, kao i druge berzanske robe, uključujći zlato koje je sada najskuplje u proteklih 28 godina.

Laka američka nafta za decembarske isporuke danas je za 1,47 dolar skuplja nego juče i košta rekordnih 98,17 dolara za barel. U Londonu, severnomorski Brent takođe je dosegao novi vrh od 94,74 dolara.

Znaci smanjenja zaliha u rafinerijama u jeku zimske potražnje dodali su skoro 8 procenata rastu cene nafte samo za protekle dve sedmice, i naveli mnoge analitičare da objave kako je samo pitanje trenutka kada će nafta probiti 100 dolara.

Kineski komentari potisli dolar još niže

Dolar je danas uveliko pao, na najnoviju najnižu vrednost u odnosu na evro i korpu valuta, posle komentara visokih kineskih zvančnika da bi njihova centralna banka mogla da prebaci svoje devizne, dolarske, rezerve u druge valute.

Evro se uzdigao na novi rekord od 1,4663 dolar koji je istovremeno pao za 0,7 odsto u odnosu na japanski jen i menja se 113,85 jena.

Britanska funta danas je na najnovijoj visiniza proteklih 26. godina od 2,0950 dolara.

Novac država bogatih sirovinama, kao što su Australija i Kanada, beleži najveće dobitke od poskupljenja berzanske robe koja su digla cenu zlata na 28. godišnji rekord i nafte na preko 98 dolara za barel.

XS
SM
MD
LG