Linkovi

U Beču završena runda direktnih razgovora Beograda i Prištine o statusu Kosova


Pregovaračka "trojka" Kontakt grupe večeras je u Briselu saopštila da će s Beogradom i Prištinom "nastaviti da istražuje više rešenja" za status Kosova na temelju ponuđenih 14 tačaka za mogući dogovor. Predstavnik Evropske unije u "trojci" Volfgang Išinger večeras je na konferenciji za novinare pročitao saopštenje "trojke" nakon današnje runde pregovora delegacija Beograda i Pristine u Beču. Saopštenje je istovremeno objavljeno i u Briselu.

"Delujući u okviru odredbi rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i smernica Kontakt grupe, 'trojka' će nastaviti da radi na postizanju rešenja kroz pregovore dve strane", ističe se u saopštenju.

Kako je istaknuto, "kao deo napora 'trojke' da se ne ostavi nijedan neprevrnut kamen u traganju za dogovorom, 'trojka' je dvema stranama podnela prošlog meseca svoje Načelne zaključke, takozvanih 14 tačaka". 'Trojka' je posredovala u višečasovnom dijalogu dve strane i posebno se susrela sa svakom od njih da bi ispitala stavove dve strane".

U saopštenju je podvučeno da su "dve strane potvrdile rešenost da se uzdrže od akata ili saopštenja koji mogu ugroziti bezbednosne prilike". Posrednička "trojka" je "podsetila dve strane da će proces koji vodi 'trojka' biti zaključen 10. decembra 2007. izveštajem Kontakt grupe generalnom sekretaru UN".

'Trojka' je ponovo istakla rešenost da uloži snažne i aktivne napore za postizanje rešenja sporazumom dve strane" i saopštila da će novi susret delegacija Beograda i Prištine uz posredovanje "trojke" biti održan 20. novembra u Briselu. U saopštenju je naglašeno da "trojka" ceni što su obe strane na današnjoj rundi pregovora bile zastupljene na najvišem nivou.

Predstavnik Rusije u "trojki" Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je na konferenciji za novinare da su strane iznele interesantne ideje, ali da da su šanse za prevazilažneje jaza izmejdu dve strane male.

Američki predstavnik u "trojki" Frank Vizner je rekao da je imao utisak da je prištinski tim jedinstva posvećen pregovorima do 10. decembra.

Delegaciju Beograda na današnjim razgovorima predvodili su predsednik Srbije, Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica, a u sastavu su bili i šef diplomatije Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohije Slobodan Samardžić. Na čelu prištinske delegacije je bio predsednik Fatmir Sejdiu, a u njenom sastavu su bili i premijer Agim Cceku, predsednik skupštine Kolj Beriša, kao i stranački prvaci Hašim Tači, Veton Suroi, Blerim Ssalja i Skender Hiseni.

Beograd spreman za dalje razgovore, ali uz rezoluciju 1244

Predsednik i premijer Srbije, Boris Tadić i Vojislav Koštunica izjavili su večeras u Beču da je Beograd potpuno spreman da dalje razgovora o dokumentu od 14 tačka koji je predložila "trojka" Kontakt grupe, pod uslovom da se njime uvaži Rezolucija 1244 UN i isključi svaki unilateralni akt. Tadić i Koštunica su na konferenciji za novinare posle nove runde pregovora u Beču, ukazali da su te tačk već uzete u obzir kao principi Kontakt grupe. Oni su ocenili da je današnji dijalog bio ozbiljan, ali da je albanska strana želela da se razgovori vode o odnosu Srbije i Kosova kao dve države, što, kako su istakli, nije bila tema razgovora. Povodom tvrdnji albanske strane da je predlog Beograda o suštinskoj autonomiji nešto što postoji samo na papiru i daje prevaziđen, Beograd je kao primer naveo model rešavanja pitanja Hong Konga, rekao je Koštunica. On je dodao da to ne znači da taj model treba prekopirati, već je naveo kao primer "duha kako se može doći do ostvarivog i održivog rešenja". Predsednik i premijer Srbije su ponovili spremnost Beograda da pregovara do kraja u cilju pronalaženja kompromisnog rešenja, ali su rekli da nakon današnjih razgovora ne vide da je došlo do krucijalnog napretka.

Hiseni: Bez napretka u današnjim direktnim pregovorima

Portparol prištinskog pregovaračkog tima Skender Hiseni rekao je da u današnjim direktnim pregovorima Beograd i Prištine u Beču nije bilo napretka, zbog stava Beograda da je reč o procesu čiji je cilj očuvanje suvereniteta Srbije.

"Postoji pogrešeno viđenje od strane Beograda, koji smatra da je ovaj proces u cilju očuvanja suvereniteta Srbije. On to nije, već se vodi u cilju utvrđivanaj buduće statusa Kosova. Srbija je pokušala da ponovo uspostavi svoj suverenitet predlozima koji u osnovi nisu rešenje za ovaj problem, ili su polurešenja", rekao je Hiseni.

On je, posle direktnih razgovora pregovaračkih timova Beograda i Prištine, rekao novinarima da je Kosovo protiv polurešenja ili improvizovanih rešenja i da je prištinski tim za dugotrajno i održivo rešenje.

"Jedino dugotrajno i održivno rešenje jeste nezavisnost Kosova", dodao je Hiseni.

On je ocenio da je predloženi model sporazuma za Kosovo po modelu rešenja za Hong Kong, koje je predložio Beograd, "neodgovarajuće", navodeći da postoje brojne istorijske razlike.

"To je konfuzno rešenje koje ne može da se primeni u stvarnom životu. Mi smo se založili da se uspostave odnosi između Srbije i Kosova kao dve nezavisne države", rekao je portparol prištinskog pregovaračkog tima.

Hiseni je rekao da na današnjim direktnim razgovorima dve delegacije nije bilo reči o planu "trojke" Kontakt grupe od 14 tačaka.

Na pitanje kada će se održati sledeća runda pregovora, on je rekao da će se ona verovatno održati 19 ili 20. novembra.

XS
SM
MD
LG