Linkovi

Bela kuća uznemirena merama koje je preduzeo Pervez Mušaraf


Nadovezujući se na osude koje se na račun vojnog vladara Pakistana čuju iz drugih delova sveta, predstavnica Bele kuće Dejna Perino izjavila je da Sjedinjene Države ne mogu da podrže proglašavanje vanrednog stanja, dodavši da je to u suprotnosti sa interesima Pakistana i korak unazad na putu ka demokratiji. Perino je saopštila da Sjedinjene Države pozivaju generala Mušarafa da obnovi civilnu vladavinu i slobodu štampe, i daoslobodi političke zatvorenike. Ona je rekla da bi izbori, planirani za januar, trebalo da se održe i da bi general Mušaraf trebalo da, kako je rekla, ”skine uniformu.“

Juče je državni sekretar Kondoliza Rajs objavila da će sva pomoć Pakistanu biti revidirana, ali je napomenula da se veći deo te pomoći odnosi na borbu protiv terora, čemu je predsednik Buš i dalje predan.

Predstavnik Pentagona, Brajan Vitman, rekao je da će biti revidirana vojna pomoć Pakistanu, vredna na stotine miliona dolara godišnje. Veći deo te pomoći otpada na isplatu oko 80 miliona dolara mesečno na ime pakistanskog učešća u operacijama protiv Al-Kaide, duž granice sa Avganistanom.

”Koliko znam, dostavljanje pomoći za granične operacije i vojnu koordinaciju će se nastaviti. Ali sekretar Rajs je saopštila da će sva naša pomoć biti podvrgnuta reviziji pa ne bih hteo da nagađam o tome šta će biti u budućnosti.“

Vitman je rekao da Pentagon razmatra sve svoje programe, u kontekstu vanrednog stanja, kako bi doneo najadekvatnija rešenja. On je rekao da revizija obuhvata i prodaju 36 lovaca tipa F-16 Pakistanu, odobrenu prošle godine. Ali Vitman je takođe istakao važnost uloge Pakistana u borbi protiv terorizma, dodavši da će opštu reviziju američke pomoći sprovesti Državni sekretarijat.

Od 2001. godine, Sjedinjene Države su uputile Paskistanu pomoć u vrednosti od preko 10 milijardi dolara. Prošle godine, predsednik Buš je opisao generala Mušarafa kao snažnog branitelja slobode i građana Pakistana. Predstavnica Bele kuće, Dejna Perino, izjavila je da je predsednik Buš i dalje predan unapređivanju slobode i demokratije svuda u svetu, ali je primetila da su prelasci na demokratsku vladavinu uvek komplikovani.

XS
SM
MD
LG